Az Európai Unió országainak csaknem fele növelte az Oroszországból származó áruimportot

Tizenhárom uniós ország növelte az áruimportját Oroszországból. Szlovénia közel duplaannyi árut importált júniusban, mint ezelőtt.

Forrás: Ria.ru2022. 10. 14. 13:32
Brüsszel, 2022. augusztus 5. Az Európai Unió zászlói lengenek egy épület elõtt Brüsszel európai negyedében 2022. augusztus 5-én. Augusztusban az európai uniós intézmények a nyári szünet miatt zárva tartanak. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhárom uniós ország növelte az Oroszországból származó importot júniusban, a maradék tizennégy csökkentette az orosz áruk vásárlását – derül ki a RIA Novosztyi országos statisztikai szolgálatok adatainak elemzéséből.

Közülük Szlovénia volt a vezető, amely májushoz képest csaknem megkétszerezte az orosz áruimportot, de Spanyolország is jelentősen (69 százalékkal) növelte azt. 

A harmadik helyen Svédország végzett 48 százalékkal, ugyanakkor Belgium, Lengyelország, Bulgária, Dánia, Lettország, Málta, Románia, Szlovákia, Horvátország és Észtország is növelte az orosz áruk behozatalát.

Tizennégy országban ugyanakkor csökkent mindez, Ciprus, Ausztria, Finnország, Portugália, Csehország, Magyarország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Litvánia, Hollandia és Franciaország is csökkentette az orosz áruk behozatalát júniusban.

Értékét illetően viszont még mindig Németország importálta júniusban a legtöbbet, 3,5 milliárd euró értékben.

Miután Oroszország – a hivatalos orosz szóhasználat szerint – különleges hadműveletet indított Ukrajnában, az Európai Unió szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, amely érintette az orosz áruk és nyersanyagok importját is. Továbbá néhány európai ország nem volt hajlandó áttérni az orosz gáz rubelben történő fizetésére, aminek következtében a Gazprom leállította számukra a szállítást.

A szankciók és az orosz üzemanyag elleni politika miatt a nyugati országok növekvő energiaárakkal és az infláció megugrásával szembesülnek. Az üzemanyag – elsősorban a gáz – drágulásával összefüggésben az európai ipar nagymértékben elvesztette versenyelőnyeit, ami a gazdaság más ágazatait is érintette. Emellett az Egyesült Államok és az európai országok évtizedek óta nem tapasztalt, rekordmagas inflációval néznek szembe – emlékeztetett a RIA Novosztyi.

Borítókép: Az Európai Unió zászlói lengenek egy épület előtt Brüsszel európai negyedében (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.