Feljelentették az olajipari óriást

Háborús bűnökben való bűnrészességgel vádolja két szervezet a francia TotalEnergies-t.

Magyar Nemzet
2022. 10. 14. 13:20
null
Spergau, 2022. április 27. A TotalEnergies Leuna olajfinomító a németországi Spergau közelében 2022. április 25-én. Karen Pittel, a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének szakértõje szerint megoldhatónak tûnik az orosz kõolaj kiváltása más beszerzési forrásokból. Azonban a szén és az olaj behozatalának együttes megtiltása, miközben nem biztosítható az orosz gázszállítások folyamatossága, komoly gondot okozhatna. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A franciaországi székhelyű Darwin Climax Coalition és az ukrán Razom for Ukraine (Együtt Ukrajnáért) ukrán–amerikai emberi jogi szervezet feljelentést tett Franciaországban az olajipari óriás, a TotalEnergies ellen.  

A francia terrorizmusellenes ügyészséghez csütörtökön benyújtott feljelentésében a két csoport azzal vádolja a francia vállalatot, hogy az orosz–ukrán háború kitörése után továbbra is kiaknáztak egy oroszországi lelőhelyet, s a kitermelés után lehetővé tették az orosz légierő flottája által hasznosított kerozin előállítását. 

Az AFP értesülései szerint a kereset azt rója fel a TotalEnergies-nek, hogy a vállalat egészen szeptemberig birtokolta a Terneftegaz vegyesvállalat részvényeinek a 49 százalékát, miközben a Terneftegaz üzemeltette az Észak-Oroszországban található Termokarstovoye földgázmezőt. A részvények 51 százaléka az orosz Novatek csoport tulajdonában állt, amelyben a TotalEnergies ugyancsak részvényes, 19,4 százalékban. 

A Global Witness civil szervezet információira hivatkozva a Le Monde augusztus 24-én egy cikket közölt, amely szerint a Termokarstovoye gázmező gázkondenzátummal látta el a szibériai Omszk mellett lévő olajfinomítót, ez utóbbi pedig az orosz katonai légierő számára (is) állított elő – júliusig biztosan – üzemanyagot.  

A Le Monde-ban publikált írás után a francia energiaóriás közleményt adott ki, amelyben jelezte, hogy nem biztosít közvetve sem üzemanyagot az orosz hadiflotta számára, s hogy már július 18-án aláírta a részvényeinek az eladását a Novatek számára. Az értékpapírok adásvétele pedig szeptemberben zárult le. 

Csakhogy a feljelentő szervezetek most azzal érvelnek, hogy a TotalEnergies az oroszországi érdekeltségein keresztül, s Termokarstovoye gázmező kitermelésével a február 24-én kezdődött invázió után is hozzájárult ahhoz, hogy az orosz állam háborús bűnöket követhessen el Ukrajna ellen a civil lakosság bombázásával például Csernyihivben és Mariupolban.  

A Le Monde cikke után, valamint pénteken, az AFP hírügynökség megkeresésére is a TotalEnergies a Global Witness és a feljelentő szervezetek vádjait felháborítónak, alaptalannak és rágalomnak minősítette, majd kategorikusan elutasította. A TotalEnergies közlése szerint a gázkondenzátumot a Terneftegaz külföldön értékesítette, ezért az nem szolgálhatta az orosz harci gépek üzemanyagának az előállítását.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.