időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Feljelentették az olajipari óriást

Magyar Nemzet
2022.10.14. 13:20 2022.10.14. 14:34
Feljelentették az olajipari óriást

A franciaországi székhelyű Darwin Climax Coalition és az ukrán Razom for Ukraine (Együtt Ukrajnáért) ukrán–amerikai emberi jogi szervezet feljelentést tett Franciaországban az olajipari óriás, a TotalEnergies ellen.  

A francia terrorizmusellenes ügyészséghez csütörtökön benyújtott feljelentésében a két csoport azzal vádolja a francia vállalatot, hogy az orosz–ukrán háború kitörése után továbbra is kiaknáztak egy oroszországi lelőhelyet, s a kitermelés után lehetővé tették az orosz légierő flottája által hasznosított kerozin előállítását. 

Az AFP értesülései szerint a kereset azt rója fel a TotalEnergies-nek, hogy a vállalat egészen szeptemberig birtokolta a Terneftegaz vegyesvállalat részvényeinek a 49 százalékát, miközben a Terneftegaz üzemeltette az Észak-Oroszországban található Termokarstovoye földgázmezőt. A részvények 51 százaléka az orosz Novatek csoport tulajdonában állt, amelyben a TotalEnergies ugyancsak részvényes, 19,4 százalékban. 

A Global Witness civil szervezet információira hivatkozva a Le Monde augusztus 24-én egy cikket közölt, amely szerint a Termokarstovoye gázmező gázkondenzátummal látta el a szibériai Omszk mellett lévő olajfinomítót, ez utóbbi pedig az orosz katonai légierő számára (is) állított elő – júliusig biztosan – üzemanyagot.  

A Le Monde-ban publikált írás után a francia energiaóriás közleményt adott ki, amelyben jelezte, hogy nem biztosít közvetve sem üzemanyagot az orosz hadiflotta számára, s hogy már július 18-án aláírta a részvényeinek az eladását a Novatek számára. Az értékpapírok adásvétele pedig szeptemberben zárult le. 

Csakhogy a feljelentő szervezetek most azzal érvelnek, hogy a TotalEnergies az oroszországi érdekeltségein keresztül, s Termokarstovoye gázmező kitermelésével a február 24-én kezdődött invázió után is hozzájárult ahhoz, hogy az orosz állam háborús bűnöket követhessen el Ukrajna ellen a civil lakosság bombázásával például Csernyihivben és Mariupolban.  

A Le Monde cikke után, valamint pénteken, az AFP hírügynökség megkeresésére is a TotalEnergies a Global Witness és a feljelentő szervezetek vádjait felháborítónak, alaptalannak és rágalomnak minősítette, majd kategorikusan elutasította. A TotalEnergies közlése szerint a gázkondenzátumot a Terneftegaz külföldön értékesítette, ezért az nem szolgálhatta az orosz harci gépek üzemanyagának az előállítását.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.