Fokozódik a benzinhiány miatti káosz Franciaországban, a kormány is beavatkozott

Folytatódik a francia olajfinomítók sztrájkja, ami már több mint két hete megbénítja az országot, egyre nagyobb a feszültség és virágzik a feketekereskedelem is. A kormány a helyzet mielőbbi megoldásában bízik, miközben a dolgozókra és a munkaadóra is nyomást gyakorol.

V4NA
2022. 10. 14. 7:20
French petrol stations fuel shortages
French petrol stations fuel shortages Fotó: MUSTAFA YALCIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nagyobb a benzinhiány miatti káosz Franciaországban, mivel a CGT szakszervezet folytatja a munkabeszüntetést négy olajfinomítóban és egy telephelyen. A kialakult helyzet miatt az üzemanyag mára országosan hiánycikké vált, és ahogy az lenni szokott, megjelentek a bűnözők és illegális árusok is. 

Országszerte több helyen is bűnözőkből álló bandák foglaltak el benzinkutakat, ahol a saját szabályaikat alkalmazzák és csillagászati áron adják az üzemanyagot, van, aki több mint 3 eurót kér a kannában árult benzin literéért.

A helyzet tehát kritikus és ezt a francia kormány is elismeri, Olivier Véran kormányszóvivő beszédében szó szerint azt mondta, hogy a benzinkutakon kialakult helyzet elviselhetetlen a lakosság számára, ezért a kormány mindent elkövet az akadályok elhárítása érdekében. 

Bruno Le Maire gazdasági miniszter is megszólalt a történtekkel kapcsolatban, a miniszter kijelentette, hogy a TotalEnergies-nek kötelessége a béremelés, mert rendelkezik a szükséges forrásokkal. Agnès Pannier-Runacher energiaügyi miniszter szintén ezen a véleményen van, Twitter-bejegyzésében felszólította a vállalatot a fizetésemelésre, mivel megvan rá a fedezete. Hozzátette, hogy mindkét félnek tárgyalóasztalhoz kell ülnie.  

Reagált az eseményekre Emmanuel Macron államfő is, a France 2 csatornának adott interjújában felelősségteljes magatartásra szólította fel az olajfinomítók dolgozóit és a munkaadót is, mivel nem megengedhető, hogy egy egész ország megbénuljon azért, mert egyesek még messzebbre akarnak menni. Az államfő véleménye szerint két jelentős profitot termelő cégnél történő társadalmi konfliktusról van szó, amely azért robbant ki, mert a részvényeseknek kiosztották a jussukat, a dolgozók bértárgyalása azonban még várat magára. Emmanuel Macron azt írta a Twitteren, hogy a társadalmi párbeszéd híve, véleménye szerint a tárgyalás jelenti a megoldást, nem pedig a blokád. 

Hozzátette azonban, hogy amennyiben a szociális párbeszéd nem jár sikerrel, a kormány kényszeríteni fogja a dolgozókat a munka felvételére. A francia elnök reményei szerint a jövő héten visszaáll minden a régi kerékvágásba, ám ha be is fejeződik a sztrájk, napokba telik, míg a helyzet normalizálódik. 

Időközben a TotalEnergies vezetősége megtörte a csendet, és úgy tűnik, hajlik a kompromisszumra. A társaság közleményt adott ki, melyben felajánlott minden dolgozójának egyhavi fizetésnek megfelelő egyszeri juttatást, az ajánlat a világ összes országában élő alkalmazottra érvényes és a kifizetésre decemberben kerül sor. A szakszervezeti képviselőkkel történt tárgyalást követően a cég azt is bejelentette, hogy a dolgozók számára a 2022-es inflációval megegyező béremelést tud biztosítani, ami a legfrissebb adatok szerint hat százalék, tehát elmarad a szakszervezet által követelt tíz százaléktól, de meghaladja a cég által korábban felkínált 3,5 százalékot. A vállalat ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy bár ők nyitottak a tárgyalásra, a CGT szakszervezet ettől elzárkózik és tovább folytatják a sztrájkot.

Borítókép: Úgy tűnik, a TotalEnergies vezetősége hajlik a kompromisszumra, bár a kínált béremelés mértéke elmarad a szakszervezet által követelt tíz százaléktól (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.