időjárás -2°C Vilma 2023. december 5.
logo

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

Viszik a tizenegy százalékos állampapírt, mint a cukrot

Magyar Nemzet
2022.10.18. 12:07 2022.10.18. 12:45
Viszik a tizenegy százalékos állampapírt, mint a cukrot

– Több mint 1050 milliárd forintért vásároltak az új állampapírokból az elmúlt 19 napban – jelentette be Facebook-oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter. A Prémium Magyar Állampapír és a Bónusz Magyar Állampapír 11 százalék feletti kamatozású, biztonságos, kamatadómentes befektetést kínálnak – hívta fel újfent a pénzügyi tárca vezetője a figyelmet. 

Mint ismert, az állampapírok között rövid távra befektetve a Prémium Magyar Állampapír éri meg a legjobban: ez 2023. február 20-ig évi 11,75 százalékot fizet, kamatadó- és illetékmentesen akár már egy forinttól. Sajnos a jövő év február 21-től érvényes kamat jelenleg még nem ismert, csak annyit lehet tudni, hogy a konstrukció infláció plusz évi 0,75 százalékot fizet majd négyéves futamidő esetén, hat évre pedig infláció plusz 1,50 százalékot. Annyi azonban már ismert, hogy a kamat valószínűleg két számjegyű lesz. 

Hasonlóan kedvező ajánlat egymillió forint esetén a Bónusz Magyar Állampapír, amely évi fix 11,32 százalékot kamatozik idén december 30-ig. Ennél később a diszkontkincstárjegyek meghatározott átlaghozamait fizeti majd az állampapír, amelyekkel várhatóan szintén kétjegyű kamatra számíthatunk.

A forint alapú kötvények népszerűsége külön üdvözlendő, hiszen azok vásárlásával csökken az ország sérülékenysége, a kamatjövedelem nem külföldre megy, hanem a magyar családoknál marad – mutatott rá Varga Mihály.

Az állampapírok személyesen és online is megvásárolhatók a Magyar Államkincstárnál, a postán és a forgalmazó bankoknál. Idő előtti visszaváltás esetén az állampapírok esetében egyszázalékos veszteséggel kell számolni, a kamat viszont időarányosan jár.
 

Borítókép: Varga Mihály állampapírt vásárol egy budapesti postán (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.