Csökkent, de így is jelentős az élelmiszer-pazarlás az EU-ban

Egyre kevesebb élelmiszer kerül a szemétlerakókba az Európai Unióban, de még így is jelentősnek mondható a pazarlás. Egy átlagos uniós állampolgár évente 70 kilogramm élelmiszert dob a kukába, míg a magyarok körében ez a mennyiség 60 kilogrammra tehető.

Magyar Nemzet
2022. 11. 12. 11:30
élelmiszerpazarlás
Woman doing compost in the backyard of his house. She is throwing waste of vegetables in the composter. Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai uniós átlaghoz képest kevesebb élelmiszert dobnak ki a magyarok – derült ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. E szerint egy főre vetítve mintegy 127 kilogramm élelmiszer végzi hulladékként az Európai Unióban. Ennek 55 százaléka a háztartásokhoz köthető: egy átlagos uniós állampolgár 70 kilogramm élelmiszert dob ki évente.

 

Bár hazánk a kevésbé pazarló országok közé tartozik, a háztartásokra jutó évi 66 kilogrammnyi mennyiség azonban így is jelentősnek mondható.

 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint a 2022-es évtől az Európai Unió tagállamainak kötelező adatot szolgáltatniuk az országukban keletkező élelmiszer-hulladékok mennyiségéről. Az éves jelentésben az élelmiszerlánc öt jelentős szintjének adatai jelennek meg: az elsődleges termelés, a feldolgozás, a kiskereskedelem, a vendéglátás és közétkeztetés, valamint a háztartások. 

 

– A most közölt, 2020-ra vonatkozó adatsor kiemelten fontos, ugyanis ez a viszonyítási alapja annak a globális célkitűzésnek, miszerint 2030-ig a felére kell csökkenteni a háztartásokban és a kereskedelemben keletkező élelmiszer-hulladékok mennyiségét – hívta fel a figyelmet a Nébih.

 

Az Eurostat legutóbbi, 2012-es adatokon alapuló jelentésével összevetve minden szempontból csökkenés tapasztalható, akkor ugyanis 173 kg-ra becsülték az egy főre jutó élelmiszer-hulladék mennyiségét. A háztartások esetében szintén a csökkenés irányába mozdultak el a számok, 2012-ben ugyanis egy háztartásra mintegy 92 kilogrammnyi kidobott élelmiszer jutott az unióban.

A pozitív változás hazánkban is érzékelhető. A Magyarországra vonatkozó háztartási adatokat a Nébih 2016 óta követi nyomon. A hivatal munkatársai a Maradék nélkül program keretein belül eddig három alkalommal mérték fel a hazai élelmiszerhulladék-helyzetet. Az első, 2016-os jelentés 68 kilogrammnyi kidobott élelmiszerről tanúskodott, ebből 33,1 kilogramm volt a tényleges pazarlás mértéke. 

 

Ez utóbbi a múlt évben 25,2 kilogrammra mérséklődött, 2016 és 2021 között tehát 24 százalékkal csökkent az élelmiszer-pazarlás a hazai háztartásokban. 

 

A legfrissebb felmérés – minden eddiginél több, mintegy félezer résztvevővel – jelenleg folyik, adataival a jövő év elején ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: 123RF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.