Az európai uniós átlaghoz képest kevesebb élelmiszert dobnak ki a magyarok – derült ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. E szerint egy főre vetítve mintegy 127 kilogramm élelmiszer végzi hulladékként az Európai Unióban. Ennek 55 százaléka a háztartásokhoz köthető: egy átlagos uniós állampolgár 70 kilogramm élelmiszert dob ki évente.
Bár hazánk a kevésbé pazarló országok közé tartozik, a háztartásokra jutó évi 66 kilogrammnyi mennyiség azonban így is jelentősnek mondható.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint a 2022-es évtől az Európai Unió tagállamainak kötelező adatot szolgáltatniuk az országukban keletkező élelmiszer-hulladékok mennyiségéről. Az éves jelentésben az élelmiszerlánc öt jelentős szintjének adatai jelennek meg: az elsődleges termelés, a feldolgozás, a kiskereskedelem, a vendéglátás és közétkeztetés, valamint a háztartások.
– A most közölt, 2020-ra vonatkozó adatsor kiemelten fontos, ugyanis ez a viszonyítási alapja annak a globális célkitűzésnek, miszerint 2030-ig a felére kell csökkenteni a háztartásokban és a kereskedelemben keletkező élelmiszer-hulladékok mennyiségét – hívta fel a figyelmet a Nébih.
Az Eurostat legutóbbi, 2012-es adatokon alapuló jelentésével összevetve minden szempontból csökkenés tapasztalható, akkor ugyanis 173 kg-ra becsülték az egy főre jutó élelmiszer-hulladék mennyiségét. A háztartások esetében szintén a csökkenés irányába mozdultak el a számok, 2012-ben ugyanis egy háztartásra mintegy 92 kilogrammnyi kidobott élelmiszer jutott az unióban.
A pozitív változás hazánkban is érzékelhető. A Magyarországra vonatkozó háztartási adatokat a Nébih 2016 óta követi nyomon. A hivatal munkatársai a Maradék nélkül program keretein belül eddig három alkalommal mérték fel a hazai élelmiszerhulladék-helyzetet. Az első, 2016-os jelentés 68 kilogrammnyi kidobott élelmiszerről tanúskodott, ebből 33,1 kilogramm volt a tényleges pazarlás mértéke.
Ez utóbbi a múlt évben 25,2 kilogrammra mérséklődött, 2016 és 2021 között tehát 24 százalékkal csökkent az élelmiszer-pazarlás a hazai háztartásokban.
A legfrissebb felmérés – minden eddiginél több, mintegy félezer résztvevővel – jelenleg folyik, adataival a jövő év elején ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: 123RF)