Egyre tudatosabban választanak a magyar fogyasztók, a háborús infláció miatt azok is megnézik a termékek árát, akik korábban csak a jól ismert, bevált árukat tették a kosaraikba. Az ár mellett ugyanakkor a minőség iránti igény sem tűnt el. A szakemberek szerint ezért a vásárlók jelentős része a saját márkás termékek felé fordulhat a jövőben. A hazánkban jelen lévő áruházláncok mindegyike rendelkezik valamilyen saját termékcsaláddal, amelynek tagjait az ismert márkatermékeknél sokszor jelentősen alacsonyabb áron kínálják az üzletláncok. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint a mostani időszakban a hazai élelmiszer-előállítók és forgalmazók elsődleges célja az, hogy a még inkább ár-érzékeny fogyasztókat a lehető legmegfelelőbb módon kiszolgálják.
– Tény, hogy a gyártók a költséghatékonyságot is alapul veszik a termékfejlesztésnél, ezért egy olyan időszakban, ahol az alapanyagok ára és az energiaárak is drasztikusan emelkednek, minden bizonnyal előtérbe kerül majd a kedvezőbb árú termékek előállítása – hívta fel lapunk figyelmét a Nébih.
A hatóság szerint napjainkban nagy hangsúlyt kap a kereskedelmi saját márkás termékek előállítása és forgalmazása, hiszen egyre több fogyasztó keresi ezeket a termékeket a hasonló minőségi tulajdonsággal rendelkező, de magasabb árkategóriájú márkatermékekkel szemben. A hatóság ugyanakkor jelezte, hogy az elérhetőbb áron kínált termék nem feltétlenül silányabb minőségű. – A saját márkás terméket előállító élelmiszer gyártójára sem vonatkoznak más jogszabályok, ahogyan az élelmiszert ellenőrző hatóság felügyeleti szempontjai, ellenőrzési mechanizmusa, eljárási metódusa is változatlan – emelte ki lapunknak küldött válaszában a hivatal.
A Nébih szerint a rossz minőségű élelmiszerek a gazdasági nehézségektől függetlenül bármely időszakban bekerülhetnek a kínálatba, azonban az ilyen esetek feltárásában nemcsak a rendszeres monitoringvizsgálatok segítenek, hanem a tudatos és figyelmes vásárlók által tett közérdekű bejelentések is.
A hatóság ügyfélszolgálatára és zöldszámára érkező fogyasztói panaszok kivizsgálása során az elmúlt időszakban számos kifogásolt minőségű élelmiszerre sikerült rátalálni. Ezekben az esetekben a jogsértés miatt jelentős szankciót kaptak a gyártók. A minőségi kifogások mellett a hamisítás ellen is fokozott erővel küzd a hatóság. A gazdasági előny vagy haszonszerzésre irányuló termékhamisítást kiemelten ellenőrzik a szakemberek, s már az idén is több alkalommal tártak fel ilyen esetet a vizsgálatok.
A hazai élelmiszerpiacon – a gyártók és a forgalmazók körében – idén is számos ellenőrzést végzett a hivatal, az eddigi eredmények és tapasztalatok csak kismértékben térnek el az előző évek során tapasztaltaktól.
A máig eltelt időszakban a legtöbb gond a termékek mikrobiológiai vizsgálata során derült ki, főként a friss és előkészített húsok esetén tártak fel problémát a hatóság szakemberei. Ezt követik a minőségi kifogások, sok esetben ugyanis a vizsgált termékek nem feleltek meg a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak vagy irányelveinek.
A Nébih minden évben több alkalommal szezonális kiemelt ellenőrzési akciót hirdet. Ezek országosan összehangolt, a teljes élelmiszerláncra kiterjedő téli, tavaszi, valamint nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzések. Nyáron jellemzően a turisztikai szempontból frekventált helyeken, továbbá rendezvényeken, fesztiválokon, vásárokon működő kereskedelmi és vendéglátó létesítményeket ellenőrzik. Az év végéhez közeledtével hamarosan kezdetét veszi a téli szezonális ellenőrzés is, a vásárok és rendezvények mellett a boltok és a gyártók is számíthatnak a Nébih és a megyei kormányhivatalok szakembereinek látogatására.