Jelentősen bővíti debreceni gyárát a BMW

A magyar gazdaságtörténet valaha volt harmadik legnagyobb beruházása lesz.

Magyar Nemzet
2022. 11. 25. 15:31
SZIJJÁRTÓ Péter
Debrecen, 2022. június 1. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a BMW Group debreceni gyárának alapkőletételén Debrecen észak-nyugati gazdasági övezetének határában 2022. június 1-jén. A mintegy 400 milliárd forintos beruházással több mint ezer új munkahely jön létre a városban. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BMW a debreceni beruházásának további növeléséről döntött – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Debrecenben péntek délután. A döntés értelmében a jelenlegi gyár egy elektromos akkumulátorcellákat összeszerelő üzemmel egészül ki.

 

A BMW debreceni beruházása így meghaladja majd a 800 milliárd forintot, ezzel a magyar gazdaságtörténet valaha volt harmadik legnagyobb beruházása lesz 

 

– mondta a miniszter. A magyar kormány 13,5 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást biztosít a BMW számára. A müncheni központú vállalatcsoport 2025 végéig ezzel további több mint 500 új munkahelyet hoz létre.

 

A tárcavezető szavai szerint az üzem az első gyár lesz a világon, ami teljes mértékben elszakad a fosszilis energiahordozóktól.

 

 

A miniszter elmondta: minden BMW-modellnek, amelyet Debrecenben szerelnek össze, az akkumulátorát is itt fogják gyártani, a bővítés pedig 144 ezer négyzetméterrel növeli meg a gyár alapterületét. Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy ha minden a megfelelő ütemben zajlik tovább, akkor az idei lesz az első esztendő, amikor magyar autóipari termelés értéke meghaladja a 10 ezer milliárd forintot.

Korábban Szijjártó úgy fogalmazott, hogy Debrecenben nem pusztán Európa, hanem az egész világ egyik legmodernebb gyárát hozzák létre, ahol a BMW az első teljes elektromos platformját fogja építeni. 

A BMW pénzügyi igazgatója szerint Kínában helyreállt a kereslet a harmadik negyedévben, és Európában sem olyan gyászos a helyzet. Autóipari üzletágában a BMW várhatóan eléri 7-9 százalékos árréscélja felső határát – írta a Vg.hu. A Debrecenben üzemet építő német gyártó arra számít, hogy idén 240-245 ezer teljesen elektromos hajtású járművet ad el.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a debreceni BMW-gyárban (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

 

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.