időjárás 3°C Marcella 2023. január 31.
logo

Erősen kritizálta a magyar gazdaságpolitikát a jegybankelnök

Magyar Nemzet
2022.12.05. 15:05 2022.12.05. 15:18
Erősen kritizálta a magyar gazdaságpolitikát a jegybankelnök

„Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van” – írja a Vg.hu az Rtl.hu tudósítása alapján. A jegybankelnök egyebek mellett erről is beszélt a parlament gazdasági bizottságának hétfői ülésén. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank 2021. évről szóló üzleti jelentését vezette elő a bizottságban. Felszólalásában elmondta: várakozásai szerint jövőre 15–18 százalék lesz az infláció. 

Ennek okait – ez már Tordai Bence országgyűlési képviselő Facebook-posztjában olvasható – az energiaár-robbanásban és az élelmiszer-inflációban jelölte meg. Utóbbi kapcsán megjegyezte, hogy az EU-ban Magyarországon a második legalacsonyabb a mezőgazdaság termelékenysége Bulgária után. 

Bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban – hangzott el állítólag. (A Világgazdaság kereste az MNB-t, cikkük megjelenéséig nem érkezett reakció.)

Tordai Bence bejegyzése szerint Matolcsy György úgy fogalmazott, hogy megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja, és ez sokba kerül. 

Az ársapkák három-négy százalékos inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket

– mondta a jegybankelnök a beszámoló szerint. Azt is megemlítette, hogy Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt.

Az MNB elnöke a saját maga kormányzati ciklusával szemben is mintha kritikát gyakorolt volna. Még 2010–2013 között volt nemzetgazdasági miniszter, erről most azt mondta, hogy 2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után pedig rossz döntéseket hozott a kormány. A legfontosabb problémák közé sorolta az energiahatékonysági beruházások elmaradását és a mezőgazdaság klímaválságra való felkészítésének hiányát. A jegybankban úgy kalkulálnak, hogy a teljes energiahatékonysági fordulatra húszezermilliárd forintot kellene költeni. 

Ez abszolút prioritás szerinte, mert „az energiahatékonyság a kiút legfontosabb eleme”.

Borítókép: Matolcsy György jegybankelnök (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.