Vásárlás készpénzfelvétellel, díjmentesen

Néhány nappal karácsony előtt fogadta el az Országgyűlés azt a törvénymódosítást, amely szerint havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értékben, díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől. A módszer nem kötelező, csupán lehetőség.

Horváth Éva
2022. 12. 29. 11:00
null
20210306 MN Budapest illusztráció bolt,vásárlás,bankkártyás fizetés,koronavírus Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi, csak ATM-ben elérhető, törvényi ingyenes készpénzfelvétel értelmében havonta legfeljebb két alkalommal, összesen legfeljebb 150 ezer forintot vehet fel díjmentesen minden lakossági fizetési számla tulajdonosa, ha nyilatkozott erről a bankjánál. A 150 ezer forintos összeg a vonatkozó jogszabály 2014-es megjelenése óta nem emelkedett, így egyfajta inflációkövetésnek is felfogható az a karácsony előtt elfogadott törvénymódosítás, amelynek értelmében az ingyenesen felvehető összeg havi 190 ezer forintra kúszik fel. 

A plusz negyvenezer forint azonban nem lesz elérhető az ATM-ekben, azt csak a boltokban, a bankkártyás vásárlás mellé lehet majd kérni, úgynevezett cashback szolgáltatásként.

– A külföldön igen népszerű cashback szolgáltatás azonban eddig sem volt ismeretlen idehaza – hívja fel a figyelmet érdeklődésünkre Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. – Már több mint egy évtizede nyújtja az OTP Bank a nemzetközi gyakorlat mintájára. A hitelintézet honlapja szerint, ahol biztosan használható a szolgáltatás jelenleg, azok a Penny Market üzletei.

A vásárlás készpénzfelvétellel névre keresztelt cashback szolgáltatással nem csak a vásárló járhat jól, akinek nem kell elmennie egy ATM-ig, ahol aztán esetleg díj ellenében vesz fel készpénzt. Jól jár vele a bolt is, hiszen a vásárlók elvisznek tőle némi készpénzt, amelynek szállításával már nem kell foglalkoznia – sorolja Gergely Péter, hozzátéve: ráadásul még szerény bevételt is produkálhat neki a szolgáltatás, a készpénzkiadásért ugyanis díjat szokott adni a bank.

A vásárlók valószínűleg szívesen használják majd nagyobb számban a cashbacket. Mivel a kedvezmény ATM-eknél nem, csak a kereskedőknél lesz elérhető, ezért a vevők vélhetően keresni fogják ezt a szolgáltatást a boltokban. Jó eséllyel várható tehát, hogy a bankok zöme elvégzi majd ezt a fejlesztést, és biztosítják ügyfeleiknek a cashback szolgáltatást – mutat rá Gergely Péter.

A kereskedők csatlakozása egy sarkalatosabb kérdés – fogalmaz a szakértő –, hiszen a cashback szolgáltatást csak önkéntes alapon nyújthatják. Noha az OTP Bank egymaga lefedi a bankkártya-elfogadási és bankkártya-kibocsátási piac jelentős részét, a kereskedők eddig mégsem tolongtak szerződni erre a szolgáltatásra az elmúlt években.

A vásárló negyvenezer forintnál több pénzt is felvehet majd a boltokban, de a meghatározott összeg felett már nem lesz ingyenes, hasonlóan, mint a 150 ezer forintos lehetőségnél. A cashback szolgáltatás készpénzes része a bankkártya napi vásárlási limitjét fogja csökkenteni, nem pedig a készpénzfelvételét.

Borítókép: Negyvenezer forintig díjmentesen juthatunk készpénzhez vásárlás során is (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.