időjárás 16°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Elkerülhető az idei visszaesés, jövőre pedig visszatérhet a növekedés

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.28. 16:33 2023.01.28. 22:41
Elkerülhető az idei visszaesés, jövőre pedig visszatérhet a növekedés

Több mint négy százalékkal növekedhet jövőre ismét a magyar gazdaság, idén pedig elkerülheti a visszaesést, mindezt a stabilitást erősítő intézkedéseknek köszönhetően – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és a Nemzeti Fórum Egyesület rendezvényén, Lakitelken a tárca szombati közleménye szerint.

A veszélyes nemzetközi környezet és a szankciók káros hatásai már a hitelminősítői besorolásokban is megjelennek, ugyanakkor Magyarországot még mindig két osztályzattal magasabbra sorolják, mint az elmúlt évtized elején – közölte Varga Mihály.  

 

A növekedéshez alapot ad, hogy a járvány hullámaival, az orosz–ukrán háború és a brüsszeli szankciós politika kihívásaival szemben ellenállónak bizonyult a magyar gazdaság

 

 – jelentette ki Varga Mihály, hozzátéve, hogy a legfrissebb adatok szerint 2022-ben a foglalkoztatottak átlagos létszáma megközelítette a 4,7 millió főt, ami 60 ezerrel több, mint 2021-ben.

A munkaerőpiacot támogatják a kormány munkahelyek megőrzését, valamint újak létrehozását ösztönző intézkedései. Ennek is köszönhető, hogy a munkanélküliségi ráta továbbra is 4 százalék alatti – tudatta a pénzügyminiszter.

A GDP-bővülést húzhatja emellett az ipar, az építőipar és a beruházások erősödő teljesítménye is – fejtette ki.

A kormány 2022 májusától folyamatosan stabilizációs intézkedéseket jelentett be annak érdekében, hogy csökkenő pályán tartsa az államadósságot és a költségvetési hiányt – mutatott rá Varga Mihály.

Ezeknek köszönhetően teljesült a 2022. évi hiánycél, míg az államadósságot nagyobb ütemben csökkentett a vártnál – hívta fel a figyelmet Varga Mihály, kiemelve, hogy a költségvetési hiányt idén 3,9 százalékra, az államadósság bruttó hazai termékhez viszonyított arányát 70 százalék alá javítják.

A kormány idén is folytatta az államadósság előtörlesztését:

 

a sikeres kötvénykibocsátás után januárban 370 milliárd forintnyi adósságot törlesztett Magyarország.

 

A lépéssel javult az államadósság futamideje és erősödött Magyarország pénzügyi stabilitása – írták.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.