Ismertette friss előrejelzését a Moody’s

A hitelminősítő Magyarországra változatlanul stabil államadós-osztályzati kilátást tart érvényben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 10. 17:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negatív a közép- és kelet-európai gazdaságok 2023-ra szóló szuverén hitelképességi kilátása – közölte kedden Londonban bemutatott térségi szektorelemzésében a Moody’s Investors Service. 

A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor Magyarországra változatlanul stabil államadós-osztályzati kilátást tart érvényben.

A Moody’s tízoldalas tanulmánya szerint a negatív regionális kilátást az indokolja, hogy az energiaválság reálgazdasági, költségvetési és szociális hatásaiból eredő sokkok próbára teszik a közép- és kelet-európai térség ellenálló képességét, amely hosszú ideje a régió államadósprofiljainak egyik erőssége. A cég előrejelzése szerint a közép- és kelet-európai gazdaságok együttes hazai összterméke (GDP) mediánszinten mérve az idén mindössze 0,6 százalékkal nő a 2022-re becsült 4,5 százalékos bővülés után. A Moody’s szerint az általa várt meredek lassulást az okozza, hogy az infláció, valamint az energiaválság és az emelkedő kamatok gyengítik az európai keresletet, a fogyasztói vásárlóerőt és az ipari termelést. 

A hitelminősítő szerint a térség gazdaságai közül növekedési szempontból mindezt Szlovákia szenvedi meg a leginkább: a Moody’s prognózisa a szlovák hazai össztermék 1,4 százalékos csökkenésével számol 2023-ban.

 

A cég Lengyelországban és Magyarországon egyaránt 0,2 százalékos GDP-visszaesést, Csehországban 0,3 százalékos, Horvátországban 1,3 százalékos, Romániában 1,9 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít 2023-ra.

A Moody’s az euróövezetben 0,6 százalékos GDP-csökkenést vár az év egészében, és keddi regionális szektorelemzése szerint ez sem marad következmények nélkül az erőteljesen exportfüggő közép- és kelet-európai gazdaságokban. E gazdaságok közül több is beszállítói láncolatokon keresztül kötődik Németországhoz, amelynek hazai összterméke a Moody’s előrejelzése szerint az idén 1,8 százalékkal csökken, és az ebből eredő hatásoknak különösen Szlovákia, Szlovénia, Magyarország és Csehország van kitéve.

A Moody’s várakozása szerint a vizsgált közép- és kelet-európai gazdaságokban az év végi tizenkét havi infláció mediánüteme a tavalyi 13,5 százalékról 2023-ban 6,2 százalékra lassul. Az Európai Unió egészéhez képest azonban magasabb a kockázata az inflációs dinamikák meggyökeresedésének a közép- és kelet-európai EU-térségben.

A Moody’s által a térség egészére megállapított negatív szuverén hitelképességi kilátás nem érinti a közép- és kelet-európai régió egyes gazdaságaira érvényes egyéni osztályzati kilátásokat. 

A cég az országcsoporton belül változatlanul Szlovákia és Csehország államadós-besorolásaira tart érvényben negatív kilátást, a térség többi gazdasága – köztük Magyarország – szuverén osztályzatait a Moody’s továbbra is stabil kilátással tartja nyilván.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Andrew Gombert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.