Élénkülhet a verseny a lakáshitel-biztosítások piacán

Megkezdődött a fogyasztók és a gazdaság érdekeit egyszerre szolgáló jogszabály-módosítási csomag kidolgozása.

Magyar Nemzet
2023. 02. 01. 12:58
hitel
Minősített fogyasztóbarát lakáshitelek MNB, Raiffeisen Bank. foto: Kallus György Fotó: Kallus György/Világgazdaság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háború és szankciók sújtotta környezet ellenére is biztosítani kell a gazdaság stabilitását, el kell kerülni a recessziót, meg kell őrizni a gazdasági növekedést – fogalmazta meg a kormány célkitűzéseit a közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM). Kiemelték: így védhetők meg a családok és a teljes foglalkoztatottság, amelynek érdekében az állami és gazdasági működés minden területén – a pénzügyi szabályozás terén is – fokozni kell a versenyképességet.

Mindezt szem előtt tartva a GFM vezetésével megkezdődött egy olyan szabálymódosítási csomag kidolgozása, amely élénkíti a versenyt a lakásbiztosítások piacán. 

Az előkészítés részeként a minisztérium szakértői megbeszélést folytattak a Magyar Biztosítók Szövetségével és a Bankszövetség szakértőivel, valamint több alkalommal egyeztettek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) képviselőivel. A kidolgozás alatt álló szabályozástervezet négy fő pontot jelöl meg a fogyasztók védelme és a verseny fokozása érdekében.

  • A jelzáloghitelekkel egyidejűleg megkötött lakásbiztosítások esetében cél, hogy a hitelintézetek ügyintézője tájékoztassa az ügyfelet az MNB honlapján elérhető Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítási kalkulátorról. Ezáltal a fogyasztó ki tud igazodni a biztosított konstrukciók piacán, s az elérhető lakásbiztosítások közül lehetősége nyílik igénybe venni a számára legkedvezőbb terméket. 
  • A hitelintézetnél megkötött fogyasztói hitelszerződések esetében – új elemként – a biztosítás díját is beleszámítanák a teljes hiteldíjmutató, a thm maximumális értékébe.
  • A már megkötött lakásbiztosításoknál cél egy olyan kampány bevezetése, amely lehetővé tenné, hogy az ügyfelek az éves fordulónapon túl minden esztendő adott hónapjában, a biztosítók által kidolgozott új ajánlatok mentén költségmentesen átszerződhessenek egy számukra kedvezőbb feltételeket kínáló biztosítási konstrukcióra.
  • A verseny fokozásához célul tűzi ki a tervezet, hogy a lakásbiztosításoknál jutalékplafont vezessenek be, amely a fogyasztóknak kedvező ár-érték arányt képviselő biztosítási termékeket biztosít.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a szabálymódosítási csomagtól azt várja, hogy az ügyfelek minél jobb kiszolgálása érdekében jelentősen növekszik a piaci verseny, amely olcsóbb és jobb termékek kialakítását hozza magával.

Bortókép: Illusztráció  (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.