időjárás 17°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Népszerű befektetésnek bizonyult tavaly az arany

Magyar Nemzet
2023.02.08. 14:53
Népszerű befektetésnek bizonyult tavaly az arany

Megháromszorozta a két évvel ezelőtti forgalmát tavaly a BÁV Zálog a befektetési célú arany terén, ez nagyrészt annak tudható be, hogy a bizonytalan gazdasági helyzetben, a magas inflációs környezetben a legbiztosabb eszközöket igyekeznek megtalálni a befektetők. Nemcsak az aranytömbök, hanem a használt és az új ékszerek forgalma is jelentősen, mintegy másfélszeresére nőtt egy év alatt.

Igen keresett volt tavaly is az arany, ennek köszönhetően köszönhetően az értékesített aranytömbök mennyisége december végére elérte a 141 kilogrammot. A legkedveltebb kiszerelés az 5 grammos volt, míg a legnagyobb értékben tavaly is a 100 grammos aranytömb fogyott – derül ki a BÁV Zálog közléséből. 

Jelentősen nőtt tavaly a használt ékszerek iránti kereslet is. Fotó: BÁV Zálog

„A történelmi tapasztalatok azt igazolják, hogy egy háborús helyzetben szinte azonnal megugrik az arany árfolyama, majd egy kisebb visszaesést követően állandósul az emelkedés. Pont ez történik most is. Az arany értékálló, alacsony kockázatot jelentő befektetésnek számít, ami a jelenlegi gazdasági környezetben kifejezetten jó megoldás. Továbbá mellette szól az is, hogy azonnali készpénzigény esetén könnyen fel lehet használni a világ bármely pontján” – mutatott rá Dandé Imre, a BÁV hálózatirányítási igazgatója.

Az arany világpiaci ára az elmúlt években jellemzően az 1600 és 2000 dollár közötti sávban mozgott, majd az orosz–ukrán háború kitörését követően szinte azonnal 2000 dollár fölé kúszott a jegyzés. Ezt követően egy kisebb visszaesés után, november óta újra folyamatosan emelkedik az árfolyam, és az akkori 1650 dollár körüli árról elindulva, ma már újra a 2000 dolláros szinthez áll közelebb a nemesfém unciánkénti (31,1 gramm) ára.

A társaság által értékesített aranytömbök összértéke 2022 végére elérte a 3,3 milliárd forintot, ami 2021-hez képest több mint háromszoros emelkedést mutat.

Az ékszerek iránti érdeklődés szintén erősödött az elmúlt évben, a forgalom itt is hárommilliárd forint felett zárt, a 2021-es esztendő 2,3 milliárdos eredményéhez képest. Az ékszerértékesítés szempontjából az egyik legerősebb hónapban, decemberben is 30 százalékkal nagyobb értékben vásároltak a társaságtól, mint egy évvel korábban. Ebbe beletartozik az is, hogy jelentősen nőtt a használt ékszerek iránti kereslet is, hiszen befektetési célból vizsgálva ezek ára kedvezőbb, ami komoly vonzerőnek számít.

Tapasztalataink szerint nemcsak nő az arany iránti érdeklődés, de egyre többen tekintenek rá tartós befektetési eszközként. Legutóbbi reprezentatív kutatásunk szerint a megkérdezettek 25 százaléka tervez a közeljövőben aranyba fektetni

– tette hozzá Dandé Imre.

A zálogfiókok bevételét azonban nemcsak az aranyforgalom növeli, hanem a hitelezés is. – Míg a konjunktúra időszakában nem volt jelentős kiugrás, addig az elmúlt egy évben folyamatos változás figyelhető meg. Jelenleg a BÁV zálogkölcsönzésből származó forgalma húszszázalékos növekedést mutat 2021-hez képest, ami összhangban van azzal, hogy korábban publikált kutatási eredményeink alapján a magyar lakosság 71 százaléka érzi úgy, hogy romlott az anyagi helyzete – mondta a szakember.

A zálogkölcsönök fedezetét egyébként továbbra is 95 százalékban az arany ékszerek teszik ki. A december a zálogpiacon általában kiváltási hónapnak számít, hiszen az ünnepi időszakban az emberek szeretik ezeket a tárgyakat otthon tudni. Tavaly decemberben a megváltozott gazdasági helyzetnek megfelelően közel 15 százalékkal csökkent a kiváltási ráta 2021 decemberéhez viszonyítva. A közlemény ugyanakkor megjegyzi, hogy a zálogtárgyak rendezési aránya még mindig magas, 90 százalék felett van. Ez jól mutatja a közlemény szerint, hogy az aranytárgyakra valóban olyan értékként tekintenek az emberek, amelyek a jövőben, egy nehezebb élethelyzetben ismét megoldást jelenthetnek. 

Borítókép: A BÁV Zálognál értékesített aranytömbök mennyisége december végére elérte a 141 kilogrammot (Fotó: Slezák István)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.