időjárás 8°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Roszatom-vezérigazgató: 2024-ben indul Paks II. építése

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.07. 16:08 2023.02.07. 16:19
Roszatom-vezérigazgató: 2024-ben indul Paks II. építése

 A Roszatom vezérigazgatója Paks II. építésének 2024-es megkezdéséről beszélt kedden újságíróknak. Alekszej Lihacsov a Paks II. építésének kezdési időpontját firtató kérdésre azt mondta, jövőre várható az „első beton öntése”. Jelezte: az építkezés a szerződésnek megfelelően zajlik. 

– Ha az ügyfél a gyorsítást tűzi ki célul, mi gyorsítani fogunk, ha a jelenlegi szerződéses kötelezettségeken belül maradna, mi a szerződéses kötelezettségeken belül maradunk – mondta Lihacsov az újságíróknak.

A TASZSZ orosz hírügynökség megjegyezte, hogy a szovjet technológiával épült, orosz nukleáris fűtőanyagot használó Paksi Atomerőmű biztosítja a Magyarországon megtermelt villamos energia felét és az elfogyasztott villamos energia egyharmadát. A Budapesttől mintegy 100 kilométerre délre, a Duna-parton épült létesítményben jelenleg négy VVER-440-es reaktoros erőmű üzemel, és folynak a Roszatom által tervezett két új reaktor megépítésének előkészületei. A két új reaktor üzembe állításával az atomerőmű kapacitása a jelenlegi 2000 megawattról 4400 megawattra nőhet.

Borítókép: Paks II. látványterve (Forrás: Paks II. Atomerőmű Zrt.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.