Roszatom-vezérigazgató: 2024-ben indul Paks II. építése

Az építkezés a szerződésnek megfelelően zajlik – mondta Alekszej Lihacsov.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 07. 16:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 A Roszatom vezérigazgatója Paks II. építésének 2024-es megkezdéséről beszélt kedden újságíróknak. Alekszej Lihacsov a Paks II. építésének kezdési időpontját firtató kérdésre azt mondta, jövőre várható az „első beton öntése”. Jelezte: az építkezés a szerződésnek megfelelően zajlik. 

– Ha az ügyfél a gyorsítást tűzi ki célul, mi gyorsítani fogunk, ha a jelenlegi szerződéses kötelezettségeken belül maradna, mi a szerződéses kötelezettségeken belül maradunk – mondta Lihacsov az újságíróknak.

A TASZSZ orosz hírügynökség megjegyezte, hogy a szovjet technológiával épült, orosz nukleáris fűtőanyagot használó Paksi Atomerőmű biztosítja a Magyarországon megtermelt villamos energia felét és az elfogyasztott villamos energia egyharmadát. A Budapesttől mintegy 100 kilométerre délre, a Duna-parton épült létesítményben jelenleg négy VVER-440-es reaktoros erőmű üzemel, és folynak a Roszatom által tervezett két új reaktor megépítésének előkészületei. A két új reaktor üzembe állításával az atomerőmű kapacitása a jelenlegi 2000 megawattról 4400 megawattra nőhet.

Borítókép: Paks II. látványterve (Forrás: Paks II. Atomerőmű Zrt.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.