Egyre több olajszállító csatlakozik az „árnyékflottához”

A szankciók hatására folyamatosan csökken a Nyugat befolyása az olajpiacon.

Magyar Nemzet
2023. 03. 28. 10:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Csökken a nyugati blokk rálátása a globális olajpiacra. Egyre több olajszállító csatlakozik ugyanis ahhoz az „árnyékflottához”, amivel a piaci szereplők a szankciókat kijátsszák, és amiről a nyugati országoknak alig van információja – nyilatkozta a köztévének Hortay Olivér.

A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője jelezte: egyes becslések szerint mára a globális szállítási kapacitás tíz százaléka – a nyugati blokk szempontjából – szürkének vagy feketének tekinthető és az arány folyamatosan növekszik. Ráadásul a G7 országok olajárplafonja miatt a nyugati vállalatok a teljes értékláncból kiszorulnak, és a helyüket új orosz, kínai, illetve közel-keleti cégek veszik át. Ezeknek egy része vagy nem szolgáltat adatot, vagy megkérdőjelezhető hitelességű információkat közöl.

– Azok után tehát, hogy a szankciók hatására folyamatosan csökken a nyugat befolyása az olajpiacon, azt a képességét is elveszíti, hogy információhoz jusson az ügyletekről és a folyamatokról – mondta a szakértő.

Hortay Olivér már február elején felhívta arra a figyelmet, hogy Oroszország annyi olajat exportál, mint a háború előtt. Kezdetben a szankciópárti média az orosz olajszállítmányok drasztikus visszaesését jelezte előre. A várakozások egyfelől azon a feltételezésen alapultak, hogy az unió tiltásával Oroszország elveszíti legfontosabb piacát. Másfelől az elemzők úgy kalkuláltak, hogy a nyugati vállalatok részvételének korlátozása a szállításokban megakadályozza majd az oroszokat, hogy Ázsiába irányítsák a kieső európai értékesítéseiket.

 

Azóta kiderült, hogy a korábban nagyrészt nyugati vállalatok által kínált szállítási és biztosítási tevékenységek pótolhatók. Amellett, hogy Oroszország jelentősen növelte saját tankerhajó-kapacitását, mára az Egyesült Államok iráni szankciója óta kiépült „szellemflotta” nagy része is orosz olajat szállít. 

Az új ázsiai vevők pedig egyszerűen enyhítették a biztosítási szolgáltatásokkal szemben támasztott elvárásokat, így a feladatot már Öböl menti és állami garanciákkal felvértezett, újonnan alapított orosz vállalatok is képesek ellátni.

 

Borítókép: (Fotó: Education Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.