Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Taurus-botrány: terrorizmussal vádolja a Nyugatot Oroszország

Továbbra is a legalacsonyabbak között a magyar energiadíjak

M. Orbán András
2023.03.17. 13:45 2023.03.17. 14:44
Továbbra is a legalacsonyabbak között a magyar energiadíjak

Beigazolódni látszanak az előzetes becslések, miszerint a lakossági felhasználók jelentős része, átlagosan háromnegyede nem lépi túl az átlagfogyasztási értékeket. Az MVM Next által kibocsátott számlákból az derül ki, hogy – novemberig vizsgálva – a lakossági fogyasztók 78 százaléka, a február végéig kiállított számlák alapján pedig 80,7 százaléka, azaz több mint négyötöde nem lépte át a havi 144 köbméteres átlagfogyasztási értéket. A villanyszámlákról elmondható, hogy  november végéig 67, február végén pedig 65 százalékuk nem tartalmazott lakossági piaci áron elszámolt energiát, itt összességében a felhasználók átlagosan kétharmada az átlagfogyasztás alatt maradt. 

Az energiatípusonkénti megoszlásban közrejátszik az is, hogy az áram lakossági piaci ára (ami az átlagfogyasztás felett fizetendő) hetven forint kilowattóránként, míg földgáz esetében aki túllépi a havi 144 köbmétert, afelett 747 forint köbméterenként. Azaz a földgázhasználat többe kerül átlagfogyasztási érték felett, mint a villamos energia, ennek megfelelően alakult és vált tudatosabbá a felhasználás is: tavaly 17 százalékkal kevesebb földgáz és három százalékkal kevesebb áram fogyott, mint 2021-ben – közölte korábban az Energiaügyi Minisztérium még az energiatakarékossági világnap kapcsán.

Ismert tény az is, Magyarország energiaszámlája 2022-ben mintegy négyezermilliárd forinttal nőtt az elhúzódó háború és az elhibázott szankciók miatt. A kormány a 2023-as költségvetésben a rezsivédelmi alap feltöltésével is megvédi a rezsicsökkentett árakat az átlagfogyasztás értékéig, és afelett a lakossági piaci árak sem változtak. A magyar háztartások ezáltal Európában a legolcsóbban jutnak hozzá az áramhoz és a földgázhoz. 

A magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal árstatisztikái alapján átlagfogyasztási érték alatt a hazai áram- és földgázárak Európa legalacsonyabbjai, de a magyar lakossági energiadíjak még akkor is a legalacsonyabbak között találhatók a januári nemzetközi árösszehasonlító statisztika szerint, ha a felhasználás a havi átlagfogyasztás szintjét húsz százalékkal meghaladja.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.