A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Továbbra is a legalacsonyabbak között a magyar energiadíjak

Az adatok is bizonyítják, hogy a lakossági felhasználók csaknem háromnegyede nem lépi túl az átlagfogyasztást.

M. Orbán András
2023. 03. 17. 13:45
Budapest, 2022. június 10. Lakossági földgázfogyasztást mérõ óra egy családi házban. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beigazolódni látszanak az előzetes becslések, miszerint a lakossági felhasználók jelentős része, átlagosan háromnegyede nem lépi túl az átlagfogyasztási értékeket. Az MVM Next által kibocsátott számlákból az derül ki, hogy – novemberig vizsgálva – a lakossági fogyasztók 78 százaléka, a február végéig kiállított számlák alapján pedig 80,7 százaléka, azaz több mint négyötöde nem lépte át a havi 144 köbméteres átlagfogyasztási értéket. A villanyszámlákról elmondható, hogy  november végéig 67, február végén pedig 65 százalékuk nem tartalmazott lakossági piaci áron elszámolt energiát, itt összességében a felhasználók átlagosan kétharmada az átlagfogyasztás alatt maradt. 

Az energiatípusonkénti megoszlásban közrejátszik az is, hogy az áram lakossági piaci ára (ami az átlagfogyasztás felett fizetendő) hetven forint kilowattóránként, míg földgáz esetében aki túllépi a havi 144 köbmétert, afelett 747 forint köbméterenként. Azaz a földgázhasználat többe kerül átlagfogyasztási érték felett, mint a villamos energia, ennek megfelelően alakult és vált tudatosabbá a felhasználás is: tavaly 17 százalékkal kevesebb földgáz és három százalékkal kevesebb áram fogyott, mint 2021-ben – közölte korábban az Energiaügyi Minisztérium még az energiatakarékossági világnap kapcsán.

Ismert tény az is, Magyarország energiaszámlája 2022-ben mintegy négyezermilliárd forinttal nőtt az elhúzódó háború és az elhibázott szankciók miatt. A kormány a 2023-as költségvetésben a rezsivédelmi alap feltöltésével is megvédi a rezsicsökkentett árakat az átlagfogyasztás értékéig, és afelett a lakossági piaci árak sem változtak. A magyar háztartások ezáltal Európában a legolcsóbban jutnak hozzá az áramhoz és a földgázhoz. 

A magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal árstatisztikái alapján átlagfogyasztási érték alatt a hazai áram- és földgázárak Európa legalacsonyabbjai, de a magyar lakossági energiadíjak még akkor is a legalacsonyabbak között találhatók a januári nemzetközi árösszehasonlító statisztika szerint, ha a felhasználás a havi átlagfogyasztás szintjét húsz százalékkal meghaladja.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.