Az Európai Bizottság szerint jövőre négy százalékra csökken a magyar infláciò

A tartós kihívásokkal teli globális környezet ellenére javulnak a gazdasági kilátások, az európai gazdaság továbbra is ellenálló képességet mutat – írja az Európai Bizottság a hétfőn közzétett tavaszi gazdasági előrejelzésében.

Munkatársunktól
2023. 05. 15. 16:15
European Flag In Brussels
Flag of Europe or European Flag is the symbol of Council of Europe Coe and The European Union EU as seen in the Belgian capital Brussel. Brussels, Belgium on November 19, 2021 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Nicolas Economou/ AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos a prognózist ismertetve – amelyet az MTI alapján a Figyelő.hu közölt – elmondta: az alacsonyabb energiaárak, a kínálati korlátok mérséklődése és az erős munkaerőpiac kismértékű növekedést eredményezett 2023 első negyedévében, ami eloszlatta a recessziótól való félelmet.

GENTILONI, Paolo
Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos sajtótájékoztatót tart az Európai Bizottság (EB) tavaszi időközi gazdasági előrejelzéséről Brüsszelben 2023. május 15-én.                                                                     
                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys

A vártnál jobb évkezdésnek köszönhetően az Európai Unió (EU) gazdaságának növekedési kilátásait 2023-ban – a téli időközi előrejelzés szerinti 0,8 százalék helyett – 1 százalékra, 2024-re pedig a korábban várt 1,6 százalékról 1,7 százalékra emeli a közösség. Az euróövezetre vonatkozó várakozások szintén felfelé módosulnak és hasonló nagyságrendűek: 2023-ban 1,1, illetve 2024-ben 1,6 százalékos GDP-növekedés várható. A továbbra is fennálló árnyomás az inflációt is felfelé módosította, 2023-ban 5,8 százalékra, 2024-ben pedig 2,8 százalékra az euróövezetben – írja a Figyelő.hu a távirati iroda alapján.

Az első negyedévben a GDP 0,3 százalékkal nőtt az EU-ban, az euróövezetben pedig 0,1 százalékkal. A mutatók a második negyedévben folytatódó növekedésre utalnak – tette hozzá az uniós biztos. Az Európai Bizottság az előrejelzésben rámutat: az európai gazdaságnak sikerült megfékeznie Oroszország Ukrajna elleni háborújának kedvezőtlen hatását, az ellátás gyors diverzifikációjának és a gázfogyasztás jelentős visszaesésének köszönhetően átvészelte az energiaválságot.

A jelentősen alacsonyabb energiaárak csökkentik a cégek termelési költségeit, mérséklődnek a fogyasztók energiaszámlái is. A magánfogyasztás ugyanakkor visszafogott marad, mivel a bérnövekedés elmarad az inflációtól. Minthogy az infláció továbbra is magas, a finanszírozási feltételek tovább szigorodnak – jegyezték meg.

Kiemelték: 2023 első negyedévében az energiaárak meredek csökkenése közepette az uniós infláció tovább mérséklődött. A maginfláció – az energia és a feldolgozatlan élelmiszerek nélküli infláció – tartósabbnak bizonyul. Márciusban történelmi csúcsot, 7,6 százalékot ért el, de fokozatosan csökkenni fog, mivel a haszonkulcsok elnyelik a magasabb bérnyomást és szigorodnak a finanszírozási feltételek – hívták fel a figyelmet. Éves alapon az euróövezet maginflációja 2023-ban átlagosan 6,1 százalék lehet, majd 2024-ben 3,2 százalékra csökken – tették hozzá.

A prognózis szerint az EU aggregált államháztartási hiánya 2022-ben a GDP 3,4 százalékára csökkent. Idén és jövőre az energiaárak csökkenése lehetővé teszi a kormányok számára, hogy fokozatosan leállítsák az energiatámogatási intézkedéseket, ami további hiánycsökkentést eredményez majd, idén a GDP 3,1 százalékára, 2024-ben pedig 2,4 százalékra. Az EU GDP-arányos adóssághányada az előrejelzések szerint 2024-ben 83 százalék alá csökken (az euróövezetben 90 százalék), ami még mindig meghaladja a világjárvány előtti szintet – jegyezte meg az MTI a jelentés alapján. Az előrejelzés szerint a munkaerőpiac továbbra is ellenáll a gazdasági lassulásnak.

A foglalkoztatás növekedése idén 0,5 százalék lesz, majd 2024-ben 0,4 százalék. A munkanélküliségi ráta az előrejelzések szerint valamivel hat százalék felett marad. Noha a bérnövekedés eddig jóval az infláció alatt maradt, azonban tartósabb béremelések várhatók egyebek mellett a minimálbérek több országban tapasztalható erőteljes emelése és általában véve a munkavállalók részéről az elvesztett vásárlóerő visszaszerzésére irányuló nyomás miatt.

Ami Magyarországot illeti, az uniós jelentés megállapítja, hogy 2022 második felében a magyar GDP zsugorodott, az infláció pedig emelkedett. Az éves GDP-növekedés 2022-es 4,6 százalékról 2023-ban 0,5 százalékra csökken, majd 2024-ben 2,8 százalékra emelkedik majd. 

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex, a HICP 2023 első negyedévében hazánkban 25,9 százalékon tetőzött, az üzemanyag-ársapka kivezetése után. Az inflációs ráta a következő negyedévekben várhatóan mérséklődik, az alacsonyabb nyersanyagárak, a forint erősödése és a gyenge fogyasztói kereslet miatt – szól az előrejelzés. 

 

Az éves átlagos inflációs ráta a prognózis szerint a 2022-es 15,3 százalékról 16,4 százalékra emelkedik 2023-ban, majd 2024-ben 4 százalékra csökken. 

 

A magyar államháztartás hiánya 2022-ben magas volt, a GDP 6,2 százalékát tette ki, azonban a hiány idén annak 4 és jövőre 1,5 százalékára csökken majd.

pék oktatás
A szakképzett munkaerő hiánya azonban továbbra is problémát jelent majd, amit a népesség elöregedése tovább súlyosbít.                                                                        Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A foglalkoztatottságra vonatkozóan az uniós testület megállapította, hogy a munkaerő-kereslet rugalmas maradt Magyarországon, a munkanélküliségi ráta előrejelzések szerint 4,2 százalékra emelkedik átlagosan idén, majd jövőre 4 százalékra csökken. A szakképzett munkaerő hiánya azonban továbbra is problémát jelent majd, amit a népesség elöregedése tovább súlyosbít. A nominálbérek növekedése változatlanul erőteljes marad, a reálbérek pedig, amelyek jelenleg a magas infláció miatt csökkennek, 2023 őszétől várhatóan ismét emelkednek – írta tavaszi gazdasági előrejelzésében az Európai Bizottság.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Nicolas Economou/ AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.