Magyar fejlesztésű orvostechnikai eszközök kerülnek piacra Törökországban

A több mint nyolcszázmillió forint értékű beruházással megépült létesítményben csecsemők ellátásához szükséges inkubátorokat fognak gyártani.

Magyar Nemzet
2023. 05. 03. 14:22
Fotó: MARTON_KIRALY
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kormányzati támogatással magyar fejlesztésű orvostechnikai eszközök válnak elérhetővé a mintegy 85 milliós Törökország piacán, ami nem jöhetett volna létre a két ország stratégiai együttműködése nélkül – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Ankarában.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Medicor magyar egészségipari vállalat törökországi üzemének átadásán arról számolt be, hogy a több mint nyolcszázmillió forint értékű beruházással megépült létesítményben csecsemők ellátásához szükséges inkubátorokat fognak gyártani. A projektet a kormány 480 millió forinttal támogatta, s a működés már az idei év második felében megkezdődik.

Hangsúlyozta, hogy a nemzetközileg is versenyképes cég a gyártás mellett komoly kutatás-fejlesztési tevékenységet is Ankarába telepít, ahol magyar és török mérnökök úttörő és világszinten egyedülálló fejlesztési munkát fognak folytatni, hogy a koraszülöttek ellátása még hatékonyabb legyen. Üdvözölte, hogy a ceremónián öt másik magyar orvostechnikai vállalat képviselői is részt vesznek, akik mind kedvet kaptak a belépéshez az ország 85 milliós piacára, ezt pedig a török kormány is maximális támogatásáról biztosította.

– Támogatjuk, hogy magyar vállalatok az exportpiacaik növelése érdekében külföldön is beruházzanak, gyárakat építsenek. Az új exportpiacok újabb bevételeket hoznak, és az újabb bevételek nyomán a magyar gazdaság erősödik – fogalmazott.

– A külföldön beruházó vállalatok hazautalt profitja pedig Magyarországon hoz létre újabb beruházásokat és újabb munkahelyeket, ezáltal a magyar vállalatok külpiaci sikerei végső soron a magyar gazdaságot erősítik – tette hozzá a távirati iroda ismertetése szerint. A miniszter rámutatott, hogy mindez nem jöhetett volna létre a stratégiai szintű magyar–török politikai és gazdasági együttműködés nélkül, amely sikertörténetből mindkét fél sokat profitált már eddig is.

Példaként említette, hogy idén eddig 19 százalékkal bővült a kétoldalú kereskedelmi forgalom, és csúcsot döntött a Magyarországra irányuló török export is.

– Török vállalatok folyamatosan hajtják végre beruházásaikat Magyarországon, hozzák létre százszámra a munkahelyeket. És most már elmondhatjuk, hogy a magyar vállalati beruházások is megindulnak itt, Törökországban – tudatta.

Szijjártó Péter a török ipari és technológiai miniszter jelenlétében kijelentette, hogy a magyar kormány szurkol azért, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök pártja sikerrel szerepeljen a közelgő választáson, mivel az ő nevéhez fűződik a fordulat, amelynek nyomán új dimenzióba került a két ország kapcsolata – ismertette a távirati iroda. 

Szijjártó Péter külgazdasági és Külügyminiszter Törökországban, Ankarában. Forrás: Facebook

– A magunk részéről szeretnénk, ha ezt a munkát az elkövetkező időszakban is folytatni tudnánk. Ezért a hátralévő tizenegy nap küzdelmeihez kitartást és sok sikert kívánunk önöknek!– közölte.

Érintette a világ előtt álló egészségügyi kihívásokat is, amelyek szükségessé teszik az ellátás hatékonyságának javítását. Leszögezte, hogy ehhez folyamatos fejlesztések, minél korszerűbb orvosi eszközök kellenek.

– Büszkék vagyunk arra, hogy az egészségiparban, az orvosi eszközök gyártásában Magyarország a világ élvonalába tartozik. Büszkék vagyunk arra, hogy a világ számos pontján használják a magyar egészségügyi berendezéseket a gyógyításhoz, és mivel a magyar gazdaság exportorientált gazdaság, ezért a kormány támogatja az exportképes ágazatok további versenyképesség-növelését – mondta.

 

Felértékelődött a Török Áramlat

– Törökország megbízható és kiszámítható tranzitpartner, nélküle nem lenne garantálható a biztonságos energiaellátás Magyarországon – jelentette ki a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Ankarában. Jelezte: Magyarország hálás Törökországnak az energiabiztonság garantálása terén betöltött szerepéért. Mára a Török Áramlat vezeték jelenti az egyetlen kelet–nyugati irányú, megbízhatóan működő energiaszállítási infrastruktúrát egész Európában. Aláhúzta: – Közös barátainktól és szövetségeseinktől kaptunk néhány baráti jelzést, még konkrétabban szankciós fenyegetést, hogy ha meg merjük építeni ezt a gázvezetéket, akkor abból nagy bajunk lesz, majd jól meg fogjuk ütni a bokánkat. Mi azonban kitartottunk, nem engedtünk a szankciós fenyegetésnek. Ha nem tartottunk volna ki, nem épült volna meg a Török Áramlat, akkor ma Magyarország földgázellátását nem tudnánk biztosítani – hangsúlyozta. A magyar kormány a jövőben is számít Törökország tranzitszerepére, ugyanis körvonalazódik egy megállapodás azeri földgáz vásárlásáról, amihez ugyancsak szükség lenne erre a szállítási útvonalra. Illetve – mint mondta – tárgyalások folynak a Botas török energiavállalattal török földgáz vásárlásáról is. Végül pedig kitért arra is, hogy az energetikai együttműködés fontos szegmense a nukleáris energia is, különös tekintettel arra, hogy a két ország azonos technológiájú erőműveket épít. Kiemelte, hogy Törökországban minden bizonnyal előbb működésbe fognak lépni az új reaktorblokkok, és ez Magyarország számára fontos tapasztalatokkal fog szolgálni, ezeket mind-mind fel fogják használni, amikor Magyarországon is működésbe lépnek az új blokkok az évtized végén, a következő évtized elején.
 


 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Törökországban, Ankarában (Forrás: Facebook)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.