Százmilliárdokat mozdíthat meg a kormány új döntése

Mintegy 400-450 milliárd forint mozdulhat meg a hazai értékpapíralapoknál, ami várhatóan az állampapírpiacon fog lecsapódni – hangzott el a Világgazdaság tudósítása szerint egy háttérbeszélgetésen a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban.

Magyar Nemzet
2023. 05. 03. 15:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Állampapírok helyett kötvényalapokba áramlik a pénz, ahol viszont nem kötvényben, hanem bankbetétekben csapódik le a háztartások és a vállalatok megtakarítása – hangzott el egy háttérbeszélgetésen a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban, miután a kormány arról döntött, hogy az értékpapíralapok portfóliójában az értékpapírok súlyának legalább 60 százaléknak kell lennie 2023 júliusától.

Lóga Máté, a gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár elmondta: az intézkedés célja, hogy betöltsék az eredeti szerepüket az értékpapíralapok, azaz ne készpénzben vagy betétben legyenek lekötve a megtakarítások. Az elmúlt időszakban azt látták, hogy nem funkcionálisan működnek, emiatt 45 százalékon áll az állomány értéke.

A mostani szabályozói döntéssel várhatóan 400-450 milliárd forint fog megmozdulni, ami a várakozásaik szerint az állampapírpiacon fog lecsapódni.

A teljes cikk itt olvasható: https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2023/05/tobb-szaz-milliard-forintot-mozdithat-meg-a-kormany-legujabb-dontese

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.