Folytatódik a diákhitel kamattámogatása

Az év második felében is kedvező feltételekkel lesz elérhető a szabad felhasználású diákhitel – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Magyar Nemzet
2023. 06. 22. 16:46
null
Diák Hitel Központ 20210526 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szankciók miatt a kamatkörnyezet drasztikusan megromlott, azonban ebben a nehéz gazdasági helyzetben is meg kell védeni a diákok és a hallgatók érdekeit, biztosítani kell, hogy aki akar és képes rá, az anyagi lehetőségétől függetlenül tanulhasson, végzettséget, illetve diplomát szerezhessen. Nem szabad hagyni, hogy a káros és elhibázott szankciók miatt fiatalok ezrei essenek el a továbbtanulás lehetőségétől, a gazdaságnak pedig biztosítani kell a jól képzett munkaerőt, amely a gazdasági fejlődés és versenyképesség alapja – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium annak kapcsán, hogy a szabad felhasználású diákhitel esetében folytatódik a kamattámogatás.

A kormány továbbra is fenntartja a Diákhitel 1 kamattámogatását
Fotó: Bach Máté

A jelenlegi kamatkörnyezetben a hatályos szabályok szerint a diákhitel kamatjának 14 százalékra kellene emelkednie. A kialakult helyzetet mérlegelve a kormány arról döntött, hogy továbbra is fenntartja a szabad felhasználású Diákhitel 1 jelentős mértékű kamattámogatását, így július 1-jétől az ügyfeleknek, a hitelfelvevő hallgatóknak és a már végzett diákoknak a 14 százalékos kamatmérték helyett csak 7,99 százalékos kamatot kell megfizetnie. Emellett továbbra is kamatmentese lesz a képzési hitel és a Diákhitel 2. Jelenleg mintegy 200 ezren veszik igénybe a Diákhitel Központ által kezelt termékeket, amelynek felét teszi ki a szabad felhasználású Diákhitel 1-et igénybe vevők köre.

A minisztérium közölte azt is, az egy számjegyű infláció, valamint ezt követően az egy számjegyű jegybanki irányadó kamat elérése megnyitja a lehetőséget, hogy a Diákhitel 1 kamata újra 4,99 százalékos szintre csökkenhessen. Az egy számjegyű infláció elérését segítik többek között az árstopok, a kötelező akciózás, valamint a Szép-kártyák felhasználhatóságának kibővítése hideg élelmiszerek vásárlására.

A kamattámogatott hitel mellett július 1-jétől a diákhitelt igénybe vevők minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel nyithatnak majd diákhitel-folyószámlát, hiszen a „diákhitelszámlát” biztosító kereskedelmi bankoknak ingyenesen kell biztosítaniuk például a havi számlavezetést, az elektronikus szolgáltatások felületének használatát, a havi bankszámlakivonatot és a kapcsolódó bankkártya használatát is.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.