Bajba került a világhírű motorkerékpár-gyártó vállalat

Nehéz helyzetbe került a nagy múltú amerikai vállalat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 27. 17:29
null
20230624 Budapest Harley Davidson felvonulás Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz időszakot tudhat maga mögött az amerikai Harley–Davidson motorkerékpár-gyártó cég. Egy nem tervezett üzemleállás miatt  10 százalékkal kevesebbet, 42 900 motorkerékpárt szállított le az értékesítési hálózatnak a második negyedévben,  míg a tavalyi második negyedévi 47 900-at. 

A nettó nyereség 18 százalékkal csökkent, 216 millió dollárról 178 millió dollárra. Az egy részvényre jutó második negyedéves nyereség 1,22 dollár lett, 16 százalékkal alacsonyabb a 2022. második negyedévi 1,46 dollárnál. A második negyedévben 1,446 milliárd dollár értékesítési árbevételre tett szert, 2 százalékkal kisebbre az egy évvel korábbi 1,469 milliárd dollárnál. 

A működési eredmény 20 százalékkal, 221 millió dollárra csökkent 278 millió dollárról. Közvetlenül a motorkerékpár-eladásokból 891 millió dollár bevétele származott a Harley–Davidsonnak, 5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 935 millió dollárnál. Az üzletág működési eredménye 194 millió dollárra csökkent, 8 százalékkal, 211 millió dollárról. A bevételarányos jövedelmezőség 16,2 százalékra csökkent 16,8 százalékról.

Ugyanakkor a Harley–Davidson elnök-vezérigazgatója, Jochen Zeitz szerint a cég viszonylag jó adatokkal zárta a negyedévet az üzletágat és ügyfeleket egyaránt érintő makrogazdasági körülmények ellenére is. A motorkerékpár-kiszállításokat a negyedév vége felé hátrányosan érintő termelésfelfüggesztés ellenére a bruttó árrés erőteljes emelkedésének köszönhetően nőtt a kiskereskedelmi értékesítés.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Mirkó István) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.