Villámárvíz az ingatlanpiacon, kis időre felfutott az eladó lakások iránti kereslet is

Az albérletszezon indulását követően jelentősen nőtt az érdeklődés az eladó lakások iránt is, később azonban visszatért a korábbi szintre. Ennek oka az lehet, hogy a magas albérletárak miatt idén többen gondolkoztak el a vásárláson a bérlés helyett. Az albérletek iránti kereslet jelenleg akkora, hogy „felszívja” a szintén növekvő kínálatot.

Magyar Nemzet
2023. 08. 09. 11:24
null
Eladó Kiadó Lakások Airbnb. 20200708 Budapest Foto Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több újdonságot is hozott az felsőoktatási ponthatárhirdetés után beinduló idei albérletszezon – derül ki az Ingatlan.com friss elemzéséből. A hónapok óta tartó lakbéremelkedés miatt rendhagyó módon robbant be a kiadó lakások iránti kereslet az idei szezonban. Az érthető, hogy a kiadó lakások iránti kereslet felélénkült a korábbi hónapokhoz képest. A felvételi ponthatárok kihirdetése óta országosan 13 százalékkal nőtt az albérletek iránti heti érdeklődések száma. Ezzel párhuzamosan harminc százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó lakásokra a ponthatárhirdetést követő héten, amire korábban nem volt példa. Utóbbi azzal is magyarázható, hogy az egyetemisták szüleinek egy része az eladó lakások piacán látható megtorpanás és árcsökkenés miatt megnézték, hogy a dráguló albérletek miatt érdemes-e esetleg ingatlant vásárolni. Végül az érintettek nagy része a bérlés mellett döntött: az eladó lakások iránti érdeklődések száma egy héttel később már visszaesett a korábbi szintre – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A jelenség hátterében az állhat, hogy az elmúlt évben végbement lakásár-korrekció még nem érte el azt a szintet, ami a vevőket a piacra csábítaná.

Többen elgondolkodtak azon, hogy lakást bérelni vagy venni érdemesebb, ám sokan a bérlés mellett tették le a voksukat
Fotó: Csapó Balázs

Az Ingatlan.com friss adataiból az is látható, hogy a kiadó lakások iránti kereslet a ponthatárhirdetés után Budapesten 12 százalékkal erősödött. A legnagyobb egyetemvárosokat is felsorakoztató vármegyeszékhelyeken pedig 19 százalékkal több érdeklődés érkezett az albérletekre, mint a szezon előtt.

Balogh László kiemelte, a keresletélénkülés éves összevetésben is jelentős. Az idei szezonstartot követően hetente kilenc százalékkal több érdeklődés érkezik a kiadó lakások iránt, mint a tavalyi ponthatár-húzás utáni időszakban.

 

A legjobb albérletek órák alatt elmennek

 

A portál szakértője szerint a megnövekedett kereslet szinte rögtön felszívja a bővülő kínálatot is. Országszerte már több mint 13 400 kiadó lakás és ház hirdetéséből válogathatnak a bérlők, de a legjobb albérleteket a tulajdonosok már órák alatt ki tudják adni ebben az időszakban. Balogh László azt is elmondta, hogy az albérletszezon következő hulláma augusztus 15. után várható. Ekkor hirdetik ki az egyetemek és főiskolák, hogy kinek jutott kollégiumi férőhely, és kinek kell bérlés útján megoldania a lakhatását.

 

Dráguló nyugati országrész

 

Újabb vármegyében ugrott harmincmillióra az otthonteremtés alsó határa, Zala megyében használt családi házat 11 százalékkal kedvezőbben, újépítésű ingatlant viszont a tavalyi négyzetméterár közel duplájáért vásároltak 2023-ban – derült ki a Duna House összesítéséből. A vármegyei átlagos négyzetméterárak tíz százalékkal emelkedtek 2022-höz képest, az otthonteremtésre fordított összeg pedig 26,6-ról harmincmillió forintra ugrott az aprófalvas településszerkezetéről is ismert területen. Zalaegerszeg és agglomerációja a legnépszerűbb a vásárlók körében, de továbbra is keresettek a vármegye közkedvelt üdülőtelepülései is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.