Egyre világosabb, kinek az érdekeit szolgálja Ursula von der Leyen + videó

Brüsszel megkezdi a járműiparban működő kínai vállalatok átvilágítását, és ha úgy ítéli meg, hogy támogatásban részesültek, szankcionálja azokat. Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője jelezte: az Európai Bizottság lépése nem az unió versenyképességéről vagy az egészséges piaci körülmények megteremtéséről szól. Ursula von der Leyen nyíltan bele kívánja kormányozni az Európai Uniót az Egyesült Államok és a Kína között kibontakozó új hidegháborúba.

2023. 09. 15. 7:16
VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2023. szeptember 13. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió helyzetérõl tartja meg évenkénti beszédét az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2023. szeptember 13-án. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hiába ellentétes Európa érdekeivel, Brüsszel beleszáll Kínába – hívta fel a figyelmet a fejleményekre a közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a részletekről is szót ejtett. 

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen az éves programbeszédében a minap bejelentette, hogy az Európai Bizottság szubvenciós eljárást indít Kína ellen. Ez azt jelenti, hogy Brüsszel megkezdi a járműiparban működő kínai vállalatok átvilágítását és ha úgy ítéli meg, hogy támogatásban részesültek, szankcionálja azokat. Az elnök azzal érvel, hogy Kína túlzott mértékben segíti saját cégeit, amelyek ezért olcsóbban termelnek, így jogosulatlan előnyhöz jutnak európai versenytársaikkal szemben.

– Vajon miért csak a kínai szubvenciók okoznak problémát? – tette fel a kérdést Hortay Olivér. Az üzletágvezető emlékeztetett: jelenleg globális támogatásháború zajlik, amiben az országok sorra jelentik be a saját programjaikat. 

Márpedig az amerikai támogatások például a valóságban legalább akkora problémát okoznak, mint a kínaiak, hiszen vállalatok tömegeit csábítják át az Egyesült Államokba, és erre már több európai vezető is felhívta a figyelmet. Ha az egyik torzítja a versenyt, akkor a másik is, de az Európai Bizottság mégis csak Kínával foglalkozik.

– Az üzenet egyértelmű. Brüsszel lépése nem az Európai Unió versenyképességéről vagy az egészséges piaci körülmények megteremtéséről szól. Ursula von der Leyen nyíltan bele kívánja kormányozni az Európai Uniót az Egyesült Államok és a Kína között kibontakozó új hidegháborúba. A döntés ráadásul már hónapok óta megszülethetett. Sokatmondó, hogy mióta márciusban az Európai Bizottság elnöke az Egyesült Államok első emberénél, Joe Bidennél járt, az amerikai támogatások ügye lekerült az asztalról, és a helyét a kínai kereskedelmi kapcsolatok elvágása vette át. Merthogy a brüsszeli testület lépésének borítékolhatóan ez lesz a következménye – emelte ki a Századvég szakértője. Szerinte nehéz elképzelni, hogy a kínai vállalatok azután is szívesen együttműködjenek az Európai Unióval, hogy Brüsszel – saját, nehezen átlátható vizsgálata alapján – szankciókat vessen ki rájuk olyasmiért, ami nem is az uniós tevékenységükre vonatkozik.  

Ursula von der Leyen mozgása legfeljebb a brüsszeli elit érdekeit szolgálja, az európaiakét biztosan nem. Ha a kereskedelmi háborút a Nyugat nyeri, az Európai Unió akkor is csak a blokk perifériarégiója lesz. Ha viszont a keleti pólus győz, Európa mozgástere drámaian beszűkül majd. Egyik forgatókönyv sem túl biztató.

– Világosan látszik tehát, hogy az Európai Unió érdeke mindent megtenni az új hidegháború elkerülése érdekében. Ha pedig ez nem sikerül, akkor ki kell maradni a blokkosodásból. Jó lenne, ha ezt Ursula von der Leyen is megértené. Jövőre európai parlamenti választások lesznek és ha tényleg újrázni akar, akkor inkább az európaiaknak kellene gesztusokat tennie, nem az amerikaiaknak – tette hozzá Hortay Olivér.

 

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnan)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.