Elsöprő támogatást kapott a BMW akkugyára a népszavazáson

Ha a polgárok a gyár ellen döntöttek volna, a prémiumautó-gyártó valószínűleg egy Bajorországon kívüli helyszínt választ.

2023. 09. 25. 14:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyi népszavazáson az alsó-bajorországi Strasskirchen polgárai – hatalmas részvételi arány mellett – elsöprő többséggel támogatták, hogy a BMW új akkumulátorgyárát a település közelében építsék fel – közölte az önkormányzat. A müncheni székhelyű BMW évente hatszázezer nagyfeszültségű akkumulátort akar szűkebb pátriájában összeszerelni az elektromos autóihoz – ismertette a Világgazdaság. A népszavazást az „Élhető Gäuboden” – Gäuboden a Strasskirchent is magában foglaló járási szintű terület – polgári kezdeményezés kényszerítette ki. A helyi önkormányzat korábban egyértelműen támogatta a 3200 munkahelyet teremtő zöldmezős beruházást.

Strasskirchen lakói amúgy az önkormányzat és a civil kezdeményezés által feltett kérdésre is szavazhattak. Az előzetes eredmények szerint az önkormányzat gyártelepítést támogató javaslatára 75,3 százaléknyi igen szavazat érkezett, 24,7 százaléknyi nem szavazat ellenében. A gyárat ellenző polgári petícióra pedig 29,6 százalék szavazott igennel és 70,4 százalék nemmel. Az önkormányzat szerint a részvételi arány 76,9 százalékos volt.

A Bayerische Motoren Werke számára a Strasskirchen és a szomszédos Irlbach település közötti területen épülő gyár stratégiai jelentőségű lesz, hiszen innen láthatják el akkumulátorokkal a negyven kilométerre fekvő Dingolfingben, valamint a szintén közeli Regensburgban és Münchenben található, elektromos autókat előállító üzemeiket. Az új telephely közel lesz az A3-as és az A92-es autópályákhoz is. A nagy méretű, nehéz akkumulátorokat így elektromos teherautókkal közvetlenül az autógyárakba szállíthatják, azaz nem kell további raktárakat felhúzniuk.

Ha a polgárok a gyár ellen döntöttek volna, a prémiumautó-gyártó valószínűleg egy Bajorországon kívüli helyszínt választ – szivárgott ki a müncheni központból.

 – Strasskirchen lakosai a közös jövő mellett szavaztak, így helyben arathatjuk le az elektromos mobilitásra való átállásban rejlő lehetőségeket – mondta Milan Nedeljkovic, az igazgatótanács termelésért felelős tagja. 

A teljes cikk itt olvasható:

https://www.vg.hu/penz-es-tokepiac/2023/09/elsopro-tamogatast-kapott-a-bmw-akkugyara-a-bajororszagi-nepszavazason

Borítókép: illusztráció (Fotó: AFP)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.