Ez lehet az egyik legfontosabb pillére az újrainduló növekedésnek

A gazdasági kilátásokról adott elemzést a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

2023. 09. 15. 18:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Közép-Kelet-Európának folytatnia kell az előző évtizedben tapasztalt gazdasági felzárkózási pályát, ennek érdekében fontos a komoly hagyományokkal rendelkező regionális együttműködés kihasználása – hangsúlyozta Virág Barnabás pénteken Varsóban. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke „A növekedési kilátások a technológiai forradalmak és a mesterséges intelligencia korában” című, a magyar és a lengyel jegybank által szervezett konferencián vett részt.

– A közép-európai régió a 2010-es évtized nyertesei közé tartozott, országai folyamatos gazdasági felzárkózást mutattak, fejlettség tekintetében pedig megelőztek több mediterrán országot is – mondta Virág Barnabás a távirati irodának. Jelezte: egyszerre kell megküzdeni a koronavírus-járvány következményeivel, az energetikai válsággal és az ukrajnai háborúval, valamint az annak következtében kialakult geopolitikai konfliktussal. – Ennek ellenére a régió országai megőrizték stabilitásukat – hangsúlyozta az alelnök. 

Rámutatott: a közép-európai országokban a járvány előtti szint felett alakul a bruttó hazai termék (GDP), a munkanélküliségi ráta mindenütt alacsony, az infláció, bár megemelkedett, az utóbbi időszakban csökkenő pályára állt, és az év végéig a régió minden országában egy számjegyűvé válhat a „határozott jegybanki és kormányzati lépések nyomán”.

A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy az infláció csökkentését jövőre is folytatni kell, „ez lehet az egyik legfontosabb pillére a 2024-ben újrainduló erőteljes gazdasági növekedésnek”. 

A régió gazdaságai előtt ebben az évtizedben álló legfontosabb kihívásoknak Virág Barnabás az infláció kezelése mellett a demográfiát, a klímaváltozást, a geopolitikai feszültségek hatását és az adósságok magasabb szintjét nevezte.

– Mindent meg kell tenni a demográfiai fordulat fenntartásáért, a klímapolitikában fontos a zöld átmenet felgyorsítása, valamint az energetikai területen megkezdett regionális együttműködés folytatása – mondta. A geopolitikai feszültségek az ellátási láncok rövidítését okozzák majd és erősödik a régiós önellátás igénye. E téren fontos a közép-európai régió kedvező adottságainak kihasználása. Az adósságok kapcsán elmondta: a gazdaságpolitikának folyamatosan fókuszban kell tartania az adósságpálya csökkentését.

Az alelnök fontosnak nevezte az új technológiai forradalom megoldásainak széles körű elterjesztését, amelyben hangsúlyos szerepet kell kapnia a digitális technológiának, a mesterséges intelligenciának. E téren fontos, hogy a gazdaságpolitika időben kezelje az esetleges negatív hatásokat is, például a veszélyeztetett munkakörök terén. Virág Barnabás kiemelte a regionális együttműködés fontosságát, amelynek komoly hagyományai vannak. Példaként említve a Visegrádi együttműködést vagy a Három tenger kezdeményezést. 

– Az energiaellátásban, az infrastruktúrák összekapcsolásában tovább kell lépnünk. Olyan területeken pedig, ahol hagyományosan erősségeink vannak, mint a feldolgozóipar, az IT-tudás, ki kell használniuk a méretgazdaságosságból adódó kooperációt. A cél az, hogy a közép-kelet-európai régió a 2010-es évek után a 2020-as évtizednek is a nyertese maradjon, és képes legyen folytatni azt a dinamikus felzárkózási pályát, amit az előző évtizedben láttunk – tette hozzá Virág Barnabás.

Borítókép: Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke (Fotó: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.