Varga Mihály: Megőrizzük a magyar adórendszer versenyképességét + videó

Nagyvállalatok vezetőivel egyeztetett a pénzügyminiszter a globális minimumadóról szóló uniós irányelv átültetéséről.

2023. 10. 02. 13:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar nagyvállalatok vezetőivel egyeztetett Varga Mihály pénzügyminiszter a globális minimumadóról szóló uniós irányelv hazai átültetéséről. A megbeszélésen a tárcavezető hangsúlyozta: a kormány célja, hogy a magyar adórendszer versenyképességét a globális minimumadó ellenére is megőrizze, és a magyar cégek továbbra is Európa egyik legalacsonyabb közterhét fizessék – ismertette a minisztérium közleménye. 

– A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2019-ben tűzte napirendre a globális társasági minimumadó bevezetését, az erről szóló irányelvet az Európai Unió is elfogadta, amelyet Magyarországnak is át kell ültetnie jogrendjébe 2024. január 1-ig – emlékeztetett Varga Mihály. Jelezte: mivel az európai országok közül Magyarországon az egyik legalacsonyabb a társasági adó szintje, a szabályozás adóemelést jelentett volna hazánkban, ezért a tárgyalások során mindvégig a magyar érdekekért küzdöttek. 

 

A pénzügyminiszter hangsúlyozta azt is, hogy a szabályok finomításában Magyarország a régió legaktívabb országaként vett részt. Ennek eredményeként sikerült elérni, hogy a beruházások kedvezményben részesülhessenek, és a Magyarországon megfizetett adók széles körét figyelembe vegye a szabályozás.

 

– Az irányelv átültetése során a kormány kettős célt követ; egyrészt ha többlet-adókötelezettség keletkezik, akkor az teljes mértékben Magyarországot illesse, másrészt a vállalkozások adminisztrációs terhe a lehető legkevésbé növekedjen – magyarázta a tárcavezető. Varga Mihály kiemelte: a kormány a globális minimumadó szabályozását is úgy alakítja ki, hogy hazánk továbbra is vonzó befektetési környezetet biztosítson a vállalkozásoknak, és a Magyarországon keletkező jövedelmek kizárólag Magyarországon adózzanak.

Akkor keletkezik globális minimumadó-kötelezettség, amikor egy államban a multinacionális vállalat tényleges jövedelemadójának mértéke 15 százalék alatti. Azon vállalatcsoportok érintettek, amelyek konszolidált bevétele 750 millió euró, azaz mintegy 280-300 milliárd forint feletti a megelőző négy évből legalább két évben. A Pénzügyminisztérium a globális minimumadóról szóló uniós irányelv átültetésének részletszabályait – az érintett vállalatok javaslatainak figyelembevételével – az őszi adótörvényekkel egy időben nyújtja be az Országgyűlésnek.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter (Forrás: Varga Mihály/Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.