Elemér 2024. február 28.
logo

Továbbra is a magyar lakossági rezsi a legalacsonyabb az unióban

Magyar Nemzet
2023.11.08. 11:17 2023.11.08. 11:22
Továbbra is a magyar lakossági rezsi a legalacsonyabb az unióban

Az európai országokon belül Norvégiában és Ukrajnában is alacsonyabb volt a villamos energia bruttó végfelhasználói ára a lakosságnak októberben, mint Magyarországon, de uniós összevetésben hazánk maradt a legkedvezőbb pozícióban. A földgáz is a hazai lakosságnak volt a legolcsóbb az Európai Unióban, míg Európa egészében Ukrajnában – ismertette a Világgazdaság. Az adatok a finnországi VaasaETT havonkénti elemzéséből származnak, és tulajdonképpen nem országokra, hanem csak azok fővárosaira vonatkoznak a helyi adóhatóságoktól kapott számokból kalkulálva.

Az árampiacon a vizsgált harminchárom főváros lakossági áramtarifáin belül nyolcszorosnál nagyobb eltérések is voltak, de a legolcsóbbnak számító Kijevet is figyelembe véve a különbség tizenkétszeres volt. 

Az áram Dublinban (48 eurócent kilowattóránként), Londonban, Berlinben és Rómában került a legtöbbe. A budapestieknek 9,61 eurócentes egységárat kellett fizetniük, ennél az uniós átlag több mint két és félszer volt nagyobb: 25,90 eurócent. 

A koppenhágai háztartások a tarifán belüli elosztási díj növekedése miatt fizettek hét százalékkal magasabb árat, mint egy éve, a dubliniaknak kiszámolt egységárat az energiaadó tolta fel négy százalékkal, a vilniusiakét pedig magának az áramnak a drágulása növelte három százalékkal. Hasonló okból viszont estek is az árak. Oslóban egyenesen 11 százalékos volt a zuhanás annak köszönhetően, hogy olcsóbb lett a helyi piacon a villamos energia. 

A gázpiacon is volt három nagyobb (és néhány kisebb) áremelkedés októberben. A földgáz (molekula) drágulása Tallinnban 15 százalékos, Brüsszelben és Párizsban 11-11 százalékos emelkedést hozott, de az észt fővárosban jutott szerep az elosztási díjra, a belgiumiban pedig az energiaadóra is.

 

A teljes cikk itt olvasható:

https://www.vg.hu/energia-vgplus/2023/11/tovabbra-is-a-magyar-lakossagi-rezsi-a-legalacsonyabb-az-unioban-de-meglepeteseket-is-hozott-az-oktober

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Getty Images)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.