Üzemanyagárak: szerdától örülhetnek az autósok

Minden körülmény adott ahhoz, hogy tovább zuhanjanak a magyarországi üzemanyagárak. A hét közepétől minden bizonnyal ez így is lesz. Ez azért sem lenne túl nagy meglepetés, mert tulajdonképpen szeptember vége óta tartós áresés tapasztalható a magyar kutakon.

2023. 11. 13. 12:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs megállás, a hét közepétől megint esnek a magyarországi üzemanyagárak. Legalábbis ez derül ki a Holtankoljak friss adatközléséből, amelyre a Világgazdaság hívta fel a figyelmet. Az üzemanyagár-figyelő szakblog szerint szerdától a benzin esetében bruttó tíz, míg a gázolajnál bruttó húsz forinttal csökken a literenkénti nagykereskedelmi ár. Miután a nagykereskedelmi változásokat szinte kivétel nélkül leköveti a kiskereskedelmi árképzés, a következő átlagárakra lehet számítani: a benzin literenként 587, a gázolaj pedig 606 forintba fog kerülni. 

Legutóbb múlt héten szerdán jelentettek be árváltozást a hazai üzemanyagpiac szereplői. Akkor a benzin esetében bruttó nyolc, míg a dízelnél bruttó öt forintos csökkenésnek lehetett örülni. Az a módosítás péntektől lépett érvénybe. Legközelebb ismét szerdán érkezik újabb információ a friss, péntektől alkalmazandó árakról. Nem lenne meglepetés, ha újabb árcsökkenést jelentenének be. Már csak azért sem, mert tulajdonképpen szeptember vége óta tartós áresés tapasztalható a magyar kutakon. Ez viszont némi meglepetés, tekintettel arra, hogy kirobbant a palesztin–izraeli háború. Arról előzetesen az elemzők úgy vélekedtek, hogy felhajthatja az árakat az üzemanyagpiacon. A prognózisra eddig rácáfolt az élet.

Rövid távon minden adott ahhoz, hogy tovább csökkenjenek a hazai üzemanyagárak. Az árfolyam stabilan tartja magát a 352–353 forintos szinten a dollárral szemben.

A forint mozgását erősíti, hogy a legutóbbi inflációs mutató kedvezőbben alakult a kormányzati várakozásokhoz képest, és már októberben egy számjegyűre olvadt. 

A nemzetközi helyzet is kedvező. A Brent típusú olaj ára folyamatosan csökken, a múlt héten mintegy öt százalékot esett a hordónkénti ár, mégpedig 85,81 dollárról 81,7 dollárig. A Holtankoljak elemzése megjegyezte, hogy ezek szerint a világgazdaság mégsem teljesít olyan jól, hogy a rendelkezésre álló olaj mennyisége kevés legyen.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a minap arra is felhívta a figyelmet, hogy a tárca és a Magyar Ásványolaj Szövetség egyeztetéseinek eredményeképpen régiós szinten is versenyképesebb üzemanyagárak alakultak ki hazánkban. Ezt igazolják vissza a Központi Statisztikai Hivatal adatai is. Azokból kiderült, hogy októberben szeptemberhez képest az üzemanyagok ára 3,8 százalékot csökkent. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy az infláció érdemben mérséklődjön.  

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.