A gyógyszeripar a magyar gazdaság kitörési ágazata

A kormány elkötelezett a magyar gyógyszeripar hosszú távú és fenntartható versenyképességének és teljesítményének növelése mellett, az adatvezérelt egészségügy kialakítása érdemben segíti az ágazat beruházásait. Ennek érdekében a kormány lehetővé tette, hogy a gyógyszerforgalmazók beruházásaik értékével jelentősen csökkenthessék extraprofitadó-kötelezettségüket – jelentette ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnökségi ülésén.

2023. 12. 14. 20:25
Forrás: Kallus György/Világgazdaság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2024-es év a gazdasági növekedés helyreállításának az éve – kezdte beszédét Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnökségi ülésén. Kifejtette, a gazdaság visszapattanásához a munkaerő-tartalék kihasználásával növelni kell a foglalkoztatottságot, fel kell oldani az óvatossági motívumot, tovább kell növelni a fogyasztást és a beruházásokat. Ezen túlmutatóan fejleszteni kell a kiemelt ágazatokat és tovább kell növelni az aktivitást például a hadiipar, a logisztika, az autóipar, az infokommunikáció és az élelmiszeripar területein.

Nagy Márton a tárca közleménye szerint hangsúlyozta, hogy ezek közé tartozik a magyar gyógyszeripar is, amely gazdasági ökoszisztémaként képes arra, hogy a multiplikatív hatásoknak köszönhetően érdemben járuljon hozzá a gazdaság fejlődéséhez. A kormány célja, hogy tovább erősítse hazánk szuverenitását és válságállóságát, így önellátóvá váljon az egészségügyben nélkülözhetetlen eszközökből, továbbá 15-ről 30 százalékra emelje a magyar termékek arányát az egészségügyben, a kutatás-fejlesztési teljesítmény érdemi fokozása mellett. 

A kormány elkötelezett a magyar gyógyszeripar hosszú távú és fenntartható versenyképességének és teljesítményének növelése mellett, így az adatvezérelt egészségügy kialakítása érdemben segíti az ágazat beruházásait. Ennek érdekében 

a kormány többek közt lehetővé tette, hogy a gyógyszerforgalmazók beruházásaik értékével jelentősen csökkenthessék extraprofitadó-kötelezettségüket.

Nagy Márton kiemelte, a gyógyszergyártási ágazat közel 32 ezer főt alkalmaz, a termelés folyó értéken meghaladja az 1200 milliárd forintot, miközben az exportértékesítés aránya 87 százalékot ér el. Az adatok az ágazat versenyképességét jelzik, a magyar gyógyszerek jó minőségűek és keresettek külföldön is. 

A versenyképesség szempontjából különösen fontos, hogy jelentős a szektor K+F teljesítménye: a foglalkoztatottak 15 százaléka ilyen munkakörben dolgozik, ráadásul az ágazat a hazai összes K+F ráfordítás 30 százalékát adja. Ennek is köszönhető, hogy a gyógyszeriparban magas a hozzáadott érték, munkavállalónként meghaladja a 30 millió forintot. A tárcavezető hozzátette, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben is jól teljesít a gyógyszeripar, hiszen a gyártás termelési értéke az év első 8 hónapjában 14 százalékkal emelkedett.

Borítókép: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (Fotó: Kallus György)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.