Csökken hazánk kiszolgáltatottsága

Folytatjuk tegnapi cikkünket, melyben Magyarország kiemelt stratégiai területeit mutatjuk be. Eddig a közlekedésről, azon belül a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret működtető Budapest Airport tervezett visszavásárlásáról és az energetikai szektorról volt szó. Most az akkumulátorgyártástól eljutunk az egészségiparig.

2023. 12. 01. 5:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az autóiparban forradalom zajlik, rohamos az elektromobilitás térhódítása, amelyhez nélkülözhetetlenek az akkumulátorok. A terület beruházásaiért megfeszített verseny zajlik az országok között. Magyarországon a járműipari ágazat az akkumulátorágazattal együtt a hazai ipar harminc százalékát adhatja 2030-ra, ezért a kormány továbbra is ezt tekinti a hazai ipar húzóágazatának. Míg 2011-ben az eladott autók mindössze 0,1 százaléka volt elektromos, addig ez mára tíz százalékra nőtt, 2030-a pedig elérheti az ötvenöt százalékot. A kormány stratégiai célja, hogy tovább erősítse a hazai gazdaság összekötő szerepét, így a nyugati autógyártók és a keleti akkumulátorgyártók Magyarországon találkozzanak. Megkerülhetetlen tény, hogy míg az elektromos autókat főként nyugati cégek gyártják, addig az akkumulátorokat keletiek. A világ tíz legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártó vállalata keleti. 

Magyarországra az elmúlt hat évben 14,34 milliárd eurónyi közvetlen külföldi tőkebefektetés érkezett és mintegy húszezer munkahely jött létre akkumulátoripari működőtőke-befektetések eredményeként. 

Jelenleg Magyarország és Németország az európai akkumulátorgyártás legfőbb beruházási célpontja. Hazánk a világ negyedik legnagyobb akkumulátoripari hatalma lehet Kína, az Egyesült Államok és Németország után.

Magyarországon az élelmiszeripar szintén stratégiai ágazat, ráadásul olyan, melynek működése nemzetbiztonsági jelentőségű. A terület közel 3900 vállalkozásnak és mintegy száznegyvenezer embernek biztosítja a megélhetést. Jelentős eredmény, hogy bár hazánk a lakosságszámát tekintve csak 95. a világon, az élelmiszer-kivitel terén a 32. helyen áll. Nagy István agrárminiszter több eseményen hangsúlyozta az elmúlt időszakban, hogy az ágazat szereplői nagyszerűen helytálltak a nehéz időkben. Így a járvány idején, az orosz–ukrán háború és a válaszul adott elhibázott brüsszeli szankciók mellett is megtermelték az ország kenyerét. A kormány elkötelezettségét mutatja a stratégiai ágazat mellett, hogy  a 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklus forrásaihoz 

Magyarország soha nem látott mértékű, nyolcvanszázalékos nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít. Ez háromszor több, mint a megelőző hét évben volt. Ilyen támogatás csak Magyarországon van az egész Európai Unióban.

Magyarországon stratégiai jelentőségű a telekommunikációs, távközlési ágazat is, melyben cél a többségi hazai tulajdon kialakítása, ahogy ez volt kijelölt irány a pénzügyi szektorban is. Ezek mellett meg kell említeni a védelmi ipart is, melyet még inkább felértékel az Ukrajnában dúló háború. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is arról beszélt a minap, hogy a magyar védelmi ipar felépítésének és megerősítésének folytatása stratégiai jelentőségű; a szektor újabb kiugrási lehetőséget ad a magyar gazdaságnak. Jelezte: a védelmi iparra úgy kell tekinteni, mint a megújuló új magyar haderő eszközigényének kielégítését szolgáló szektorra, a magyar nemzetgazdaság motorjának egyik hengerére. Az elmúlt időszakban a sport is stratégiai ágazattá nőtte ki magát, jelentős infrastrukturális fejlesztések mentek végbe, és egyre több jelentős nemzetközi versenynek, eseménynek ad otthont az ország. A kormány fontosnak tartja azt is, hogy a magyar egészségügyi ellátás kevésbé legyen kiszolgáltatva a külföldi beszállítóknak, ezért kiemelt stratégiai ágazatnak számít az egészségipar.

Borítókép: Magyarországon az élelmiszeripar szintén stratégiai ágazat, ráadásul olyan, melynek működése nemzetbiztonsági jelentőségű (Fotó: MTI/Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.