Az újjászületés előtti pillanatában van a magyar mezőgazdaság

Elkészítette az agrártárca az agrár- és vidékfejlesztési támogatások jövő évi pályázati menetrendjét.

2023. 11. 06. 11:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkészítette az agrártárca az agrár- és vidékfejlesztési támogatások jövő évi pályázati menetrendjét, amelyről Nagy István agrárminiszter a Világgazdaságnak azt mondta: az ütemezéskor figyelembe vették azt is, hogy ne egyszerre kössék le az építőipari kapacitásokat. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy Európában egyedülálló módon a magyar kormány úgy döntött, a jelenlegi kihívások – a koronavírus-járvány, az orosz–ukrán háború, az elhibázott szankciók, a tavalyi történelmi léptékű aszály és az ukrán gabona vámmentessége – közepette is a lehető legnagyobb, nyolcvanszázalékos nemzeti kiegészítő finanszírozással támogatja a hazai gazdálkodókat. Szerinte ez módot ad a magyar mezőgazdaság modernizálására és versenyképességének növelésére. 

– Ezek a kihívások lehetőséget is hordoznak magukban arra, hogy XXI. századi, korszerű, versenyképes mezőgazdaságot építsünk, továbbá a finanszírozás előremutatóan járuljon hozzá környezetünk minőségének a hatékonyabb megőrzéséhez is. Nem túlzás azt állítani, hogy a magyar mezőgazdaság újjászületésének pillanatában vagyunk – mondta Nagy István. 

A miniszter kiemelte, hogy a pályázatok megalkotásánál fontos szempont a hozzáadott érték növelése a mezőgazdaságban, a jövedelmezőség és a versenyképesség erősítése. A hatvankilenc felhívásból álló 2024-es pályázati menetrendet a korábbi gyakorlattal ellentétben előzetesen közzéteszik a tervezhetőség és a kiszámíthatóság érdekében. Az év elején elsősorban az erdőgazdálkodási és zöldcélú kiírásokat hirdetik meg, amelyek hosszú távú hatásúak. Ezt követően pedig a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat célzó felhívások következnek. A termőföld értékének megőrzése is rendkívül fontos, így érkeznek majd a földhasználattal kapcsolatos pályázatok is.

Nagy István elárulta azt is, hogy a 2027-ig rendelkezésünkre álló 2900 milliárd forintból legalább 1500 milliárdot gazdaságélénkítésre, ezermilliárdot pedig zöldcélokra szánnak.

A teljes cikk itt olvasható:

https://www.vg.hu/agrar/2023/11/nagy-istvan-a-magyar-mezogazdasag-ujjaszuletesenek-pillanataban-vagyunk

Borítókép: Nagy István agrárminiszter (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.