A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Turisztikai Oscart nyert a Városliget + videó

Európa vezető turisztikai fejlesztése lett a Liget Budapest projekt.

2023. 12. 04. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa legjobb vezető turisztikai fejlesztése díjat nyerte el a Liget Budapest projekt. A Liget megújítása a világ legnépszerűbb új idegenforgalmi attrakcióival mérette meg magát, ahol úgy a zsűri, mint a közönség szavazatai alapján is a kontinens legjobbjának bizonyult, spanyol, portugál és német vetélytársakat megelőzve – írja a Világgazdaság

Az új Néprajzi Múzeum 2018-ban a világ legjobb középülete lett az International Property Awardson
Fotó: Liget Budapest/Palkó György

Óriási megtiszteltetés, hogy a Liget Budapest projektet választották Európa vezető turisztikai fejlesztésének a világ egyik legfontosabb idegenforgalmi megméretésén, a World Travel Awardson – mondta el a díj kapcsán Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a liget megújításának már a tervezési szakaszában fontos volt, hogy a park mint turisztikai attrakció bekerüljön a Budapestre érkezők fő látogatási pontjai közé.

A Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum vagy a Ballonkilátó külföldi látogatóinak emelkedő számai alapján látható, hogy felkerültünk a nemzetközi turisztikai térképre. A hosszú távú cél pedig az, hogy a parkba folyamatosan olyan megújuló kulturális tartalom, rekreációs élmény költözzön, ami miatt önmagában is érdemes elindulni Budapestre és hosszabb időt eltöltetni itt, sőt akár újra és újra vissza is térni – mondta a vezérigazgató.

A Liget Budapest projekt első tíz évében évszázados kulturális intézményeink újultak meg, s mellettük a világ legizgalmasabb kortárs épületei is felépültek.

A fejlesztéseknek köszönhetően Magyarország turisztikai vonzereje jelentősen emelkedett, és az új kortárs ligeti épületek nemzetközileg is ismert nevezetességeivé váltak hazánknak.

 

Két tucatnál is több nemzetközi díj

Mindezekhez hozzájárult, hogy a Városliget megújításának első évtizede immáron két tucatnál is több rangos nemzetközi díjat hódított el. A World Travel Awards mostani elismerése is visszaigazolja, hogy Budapest első számú családi élményparkjának – benne a Városligeti Nagyjátszótérrel, a lenyűgöző Magyar Zene Házával és Néprajzi Múzeummal – helye van a világ legjobb turisztikai célpontjai között – mondta el a vezérigazgató.

Olyan példát lehet a világban találni, hogy a semmiből a sivatagban létesítenek egy új élményparkot, amiben akár a kultúra is szerepet kap. De a történelmiséget, ezt a gazdag hagyományrendszert, ami a Városligetben tetten érhető, nem lehet másutt megismételni

– mondta  a vezérigazgató. Az is elmondta, hogy a Liget projektnek ez az egyik különlegessége: itt a 150 éves intézmények békésen megférnek egymás mellet az újakkal és alkotnak egy élő rendszert, miközben a természet, a park élményfunkciókkal, rekreációs lehetőségekkel körülöleli őket.

 

A legtöbbet díjazott fejlesztés

A Magyar Zene Háza 2019-ben nyerte el „A legjobb nemzetközi középület” elismerést az International Property Awardson (IPA), 2021-ben pedig a Music Cities Awardson választották a világ legjobb zenei témájú ingatlanfejlesztésnek. 2018-ban az új Néprajzi Múzeum szintén a világ legjobb középülete lett az International Property Awardson, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is megkapta. 2021-ben pedig az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) az Európa legjobb középület fejlesztése díjat nyerte el az International Property Awardson, ezzel a Liget Budapest projekt a legtöbbet díjazott fejlesztéssé vált a díj (IPA) történetében, ugyanis ez az első olyan kulturális városfejlesztés, amelynek elemei három rangos díjat is elnyertek. 2017-ben Cannes-ban, a világ legjelentősebb ingatlanszakmai rendezvényén, a MIPIM-en a Liget Budapest projekt a legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett.

2021 nyarán pedig a Szépművészeti Múzeum történetének legnagyobb léptékű, a Liget Budapest projekt keretében megvalósult felújítása nyerte el az Europa Nostra Díjat, amely az Európai Unió legrangosabb örökségvédelmi elismerése. 2022 a Magyar Zene Háza elisméreseiről szólt, a MIPIM Awards fődíjának elhódításával a hazai ingatlanfejlesztés egyik legnagyobb nemzetközi sikerét érte el, s Magyarország legtöbb elismeréssel rendelkező épületévé vált.

Elnyerte a German Design Council Iconic Awardját, az Architecture Masterpize Architectural Design of the Year elismerését, felkerült a patinás Architectural Digest Magazine 2023 legnagyobb hatású nemzetközi attrakcióit gyűjtő listájára, a világ egyik legismertebb lapja, a Time Magazine pedig a Néprajzi Múzeummal egyetemben beválogatta a World’s Greatest Places nevű gyűjtésébe, ami sokmillió olvasójának utazási döntéseit határozza meg.

Idén az első turisztikai tematikájú díját is elnyerte a Liget Budapest projekt, amelyet az International Travel Awards megméretésén a világ legjobb turisztikai fejlesztésének választottak.

Borítókép: A Liget Budapest projektet választották Európa vezető turisztikai fejlesztésének (Fotó: Liget projekt/Palkó György)


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.