Lecsaptak a vállalkozások az e-autó támogatási programra

Elárulta a minisztérium, hogy mennyi kérelem futott be reggelig.

2024. 02. 06. 14:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vállalkozások tegnap délután óta igényelhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához. Ma reggelig 1121 vállalkozás nyújtotta be a támogatási kérelmét 1440 járműre, 5,6  milliárd forint értékben. A zöldenergia-hasznosítást ösztönző kiírásra 2025 március végéig várják a pályázatokat – ismertette az Energiaügyi Minisztérium

A harmincmilliárd forintos keretösszegű program egy jármű beszerzését az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8-4 millió forinttal segítheti. A tíz fő alatti állományi létszámú vállalkozások legfeljebb egy, a 10–49 fő közöttiek legfeljebb öt, az 50–249 fő közöttiek legfeljebb tíz, míg a nagyobbak legfeljebb 16 járművet szerezhetnek be. Egy cégre így összesen akár 64 millió forint juthat.

A támogatási kérelmek 2025. március végéig nyújthatók be, az online kitöltő felület a www.palyazat.gov.hu oldalon érhető el. A teljes keretösszeg közel kétharmada vidéki cégek vásárlásaiban hasznosulhat. A területi alapon elkülönített támogatási keretek az igénylések függvényében átcsoportosíthatók.

A magyar gazdaság jövője a zöldenergia. A károsanyag-kibocsátás mintegy ötödéért a közlekedés felel, e környezetterhelés túlnyomó részét a közúti forgalom okozza. A szektor zöldítésében meghatározó eszköz az elektromos autózás térnyerésének elősegítése. Az Energiaügyi Minisztérium a hazai e-töltő infrastruktúra bővítését támogató felhíváson is dolgozik.

Borítókép: Elektromos autót töltenek (Fotó: MTI/Varga György)

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.