Fontos lett az ügyfél: akciózásba kezdtek a biztosítók

Márciustól teljes sebességre kapcsolt a lakásbiztosítási kampány, most először egy hónapig szabadon felmondhatjuk a szerződésünket az évfordulójától függetlenül. A biztosítók váltásra és maradásra egyaránt csábító kedvezményekkel ösztönzik az ügyfeleket.

2024. 03. 05. 5:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén márciusban van lehetőség először arra, hogy egy hónapig szabadon és ingyenesen felmondják a lakásbiztosítási szerződésüket az ügyfelek, függetlenül attól, hogy egyébként mikor van annak az évfordulója. A Bank360.hu összegyűjtötte az akciókat, amelyekben akár negyven-ötven százalékos lakásbiztosítási díjkedvezményt is adnak, és ingyenes vagy emelt összegben térítő szolgáltatásokat kínálnak. 

A cégek ajánlatait a legegyszerűbben online lakásbiztosítási kalkulátorral lehet összevetni. Ebben beállíthatók a lakás vagy a ház adatai, ahogy a biztosítási összeg, az önrészt meghatározható a plusz szolgáltások, valamint különböző kiegészítő biztosítások igénye is. A meglévő biztosításnál érdemes megnézni, hogy milyen káreseményekre és mennyit fizetnek. 

Egy gyors számolással érdemes kalkulálni, hogy a káreseményt fedező összeg elegendő lenne-e a helyreállításhoz és az elveszett ingóságok beszerzéséhez. 

Az ingatlan fejlesztése során is történhettek olyan változások (például bővítés, napelem-telepítés vagy nagy értékű ingóság vásárlása), amelyek indokolttá teszik az értékkövetésen túl új biztosítási fedezetek bevonását vagy a biztosítási összeg növelését – ez egyébként jellemzően díjnövekedéssel is járhat. Ha az értéknövekedést nem követi a biztosítás, akkor kár esetén a biztosítási összeg nem lesz elegendő a helyreállításhoz, tehát valójában nincs teljesen biztosítva az ingatlan.

A váltáshoz igénybe vett kalkuláció alapján kiderülhet, hogy a meglévő biztosítónknál is lehet kedvezőbb szerződést kötni, vagy érdemes inkább más társaságot választani. Az új szerződésnél érdemes arra is figyelni, hogy a meglévő biztosítás felmondása után a felmondási idő alatt még biztosított az ingatlan, így az új lakásbiztosítást az eddigi megszűnése utáni naptól érdemes megkötni. Akkortól viszont mindenképpen, hogy ne maradjon az ingatlan védelem nélkül.

A biztosítók díjkedvezményt nyújthatnak az ügyfeleknek a díjfizetés módja és gyakorisága alapján. A legnagyobb kedvezmény az online bankkártyás vagy csoportos beszedési megbízással történő, éves díjfizetéssel érhető el.

Díjkedvezményt lehet szerezni, ha az ügyfél vállalja az elektronikus szerződéskötést, kapcsolattartást és kárrendezést. Van olyan biztosító, amely az alapbiztosításhoz köthető kiegészítő biztosítások (fedezetek) számától függően is ad kedvezményt. Minden biztosítónál elérhető a nap 24 órájában telefonos asszisztencia, amely az otthoni veszélyhelyzet elhárításában és a háztartási gépek meghibásodása esetén nyújthat segítséget és küldhet szakembert. Egyes biztosítók átvállalják a vészelhárítás költségeit, abban viszont különbség van köztük, hogy milyen értékben, találni harminc- és 150 ezer forintos limitet is.

Egyes biztosítók online kárbejelentés estén néhány napos  kárügyintézést garantálnak, ellenkező esetben kötbért fizetnek az ügyfélnek. A cégek többsége igény esetén tanácsadót is ajánl, aki online kommunikációs eszközökön keresztül vagy személyesen segíthet az igényekhez igazítani a lakásbiztosítást. A társaságok akciós ajánlatait még akkor is érdemes átnézni, ha az ügyfél meg van elégedve a jelenlegi szerződésével, hiszen kedvezőbb szerződést akár a meglévő szolgáltatónknál is el lehet érni. Főleg most, a tömeges felmondás miatt az ügyfél igénye is alku tárgyává vált. Az összehasonlítás egyébként jól jöhet, hiszen a különböző kedvezmények valódi értéke is akkor válik láthatóvá, ha kiderül, hogy más biztosító hasonló, vagy ugyanolyan feltételek mellett milyen díjat és szolgáltatást kínál. 

Borítókép: Érdemes számolni, most jelentős összegeket lehet megtakarítani (Fotó: 89stocker)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.