Alapvető változás kell az uniós agrárpolitikában

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán.

2024. 04. 29. 21:01
Nagy István agrárminiszter Fotó: Világgazdaság/Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el – jelentette ki a magyar agrárminiszter Luxembourgban hétfőn.

Nagy István a tagországok agrárminisztereinek tanácsülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva elmondta: az uniós mezőgazdaság jelenlegi helyzete jól példázza a brüsszeli döntéshozók elmúlt ötéves teljesítményét.

Nyilvánvalóvá vált, hogy a valóságtól teljesen elszakadt brüsszeli bürokraták által írt szabályok köszönőviszonyban sincsenek a gazdák által a földeken tapasztalt valósággal – fogalmazott. Hozzátette: 

a zöldmegállapodásnak történő megfelelés és a bonyolult szabályozás jelentős versenyhátrányt okozott a gazdáknak, akik már egyébként is megszenvedték mind az orosz–ukrán háború, mind pedig a felelőtlen uniós szankciók következményeit.

Olyan új vezetés kell Brüsszelben, amely nem helyezi az unión kívüli országok érdekeit a saját gazdái érdekei elé, és amely valódi intézkedéseket képes hozni az európai gazdák védelmében. Ez is a tétje a június 9-i európai parlamenti választásoknak – hívta fel a figyelmet az agrárminiszter.

Nagy István szerint a szabadkereskedelmi egyezmények összességében hasznosak az Európai Unió gazdasága számára, ugyanakkor mindig az agrárium szenvedi el az ilyen megállapodások hátrányait. Hangsúlyozta, a gazdálkodók pozícióit erősíteni kell az élelmiszerláncban, és erre leginkább azok a szerződések, szerződéses feltételek az alkalmasak és a megfelelők, amelyek biztosítják az ő termelési garanciájukat. Ki kell mondani, hogy minden, Európai Unióban forgalomba kerülő élelmiszerre és mezőgazdasági termékre ugyanazon termelési és minőségi paraméterek vonatkozzanak – jelentette ki a tárcavezető.

A 2027 utáni uniós agrárpolitikáról folytatott megbeszélésekkel kapcsolatban Nagy István elmondta: az eddig meghozott intézkedések több főbb problémát sem kezelnek. A „mérhetetlenül szélsőséges” zöldideológia pedig rátelepedett az európai agrárgazdaságra az európai gazdálkodók versenyképességének rovására – mondta. Közölte: az Európai Unió Tanácsának július elsejétől fél éven át tartó magyar elnöksége olyan javaslatokat kíván majd az asztalra tenni, amelyek képesek helyreállítani a fenntartható és a versenyképességi folyamatokat.

Újra a gazdálkodókat kell az agrárpolitika középpontjába állítani. Úgy kell meghatározni a mezőgazdasági ágazat klímaváltozás elleni küzdelemhez való hozzájárulását, hogy tekintettel legyen arra, hogy az európai gazdák élelmiszer-biztonságot szavatolnak valamennyi uniós állampolgár számára – mondta.

– Muszáj olyan javaslatokat tenni, amelyek a gazdák számára megnyugtatók, és olyan távlatokat tudnak biztosítani, amelynek köszönhetően biztonsággal tudják tervezni a jövőjüket – húzta alá a miniszter.

Azt reméljük, hogy az élelmiszer-biztonság olyan stratégiailag fontos ágazat lesz, amely a gazdáknak segít abban, hogy visszanyerjék versenyképességüket

– fogalmazott Nagy István, majd hozzátette: olyan szabályokat kell hozni, amelyeket be lehet tartani, amelyeket számon lehet kérni, és amelyek nem korlátozzák a versenyképességet, ahogy nem korlátozzák az élelmiszer-minőség biztonságát sem.

– Azért kell küzdeni, hogy a gazdáknak jövőképük legyen és termelni tudjanak, ami minden európai állampolgár elemi érdeke most és a jövőben is – tette hozzá Nagy István.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.