Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Egy iparág, amely hosszú távon befolyásolja a gazdaság működését

A gyógyszeripar stratégiai ágazat, az ország versenyképességében meghatározó szerepet játszik.

2024. 05. 28. 13:54
Illusztráció Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gyógyszeripar fontos high-tech iparág, jelentős szerepet tölt be a beruházásokban és az innovációban, a magyar gazdaságban hatalmas értéket képvisel – hangsúlyozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) együttműködési megállapodásának aláírásán.

A tárcavezető jelezte: a magyar gyógyszeripar stratégiai ágazat, az ország versenyképességében meghatározó szerepet játszik, az ország exportjában jelentős részarányt képvisel, hosszú távon befolyásolja az ország gazdaságának működését. A megállapodás célja a gyógyszeripar és a magyar gazdaság versenyképességének növelése, a kormány és a Magyosz közötti együttműködés további mélyítése a 2024 második féléves magyar uniós elnökség keretében.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, a magyarországi gyógyszergyártás több mint 120 évre tekint vissza, ez idő alatt sok kiemelkedő innovációt, kutatás-fejlesztést (k+f) valósított meg. A magyar orvosok, kutatók eredményei az ország jó hírét viszik, és egyben jelzik azt is, hogy a magyar oktatás, tudás képes hozzájárulni a gyógyszeripar eredményeihez.

Nagy Márton elmondta, a hazai kutatás-fejlesztésre fordított összeg mintegy húsz százalékát a gyógyszeripar adja, k+f-intenzív iparágként pedig a termelésben nagy hozzáadott értéket állít elő. A nemzetgazdasági miniszter szerint a magyar gyógyszeripar fontosságát mutatja az is, hogy megfelelő minőségű, mennyiségű és árú gyógyszerrel tudja ellátni a lakosságot, ezáltal élen jár a szuverenitás megteremtésében.

– A magyar gyógyszeripar a kormány versenyképességi csomagjában megfogalmazott szempontokban – a patriotizmus, a technológia, a fenntarthatóság, az ellátásbiztonság – erősen képviselteti magát. Élen jár a technológiavezérelt iparág megteremtésében, Magyarország szempontjából hatalmas értéket képviselő nemzetközi versenyképességi tényező, jelentős növekedési potenciállal rendelkezik – sorolta Nagy Márton.

A tárcavezető a távirati iroda ismertetése szerint felidézte, hogy a Magyosz 2020 óta stratégiai partnere a kormánynak, a szervezet 25 tagjából 17 magyar gyógyszergyártó cég, a szövetség aktívan vesz részt tanácsaival, jelzéseivel a magyar iparpolitika, a magyar gazdaságpolitika alakításában.

Greskovits Dávid, a Magyosz elnöke azt mondta, hogy az idei év áttörés a gyógyszeriparban az elmúlt évek nehézségei után. Az iparágban 15 ezren dolgoznak. A versenyképesség növekedése pedig lehetőséget ad arra, hogy a gyógyszeripari kis- és közepes vállalatok nagyvállalatokká, a nagyvállalatok pedig globális céggé nőjék ki magukat. 

A gyógyszeripar extraprofitadójának kivezetésével kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Nagy Márton elmondta, véleménye szerint az adónemet ott kell kivezetni, ahol nem keletkezik extraprofit.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.