Rekordév lehet az idei a turizmusban

Az év első három hónapjában 7,1 millió vendégéjszakát könyvelhettek el a szálláshelyek, ezzel az ágazat 14 százalékkal haladta meg a tavalyi negyedéves számokat. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint Budapest mellett valamennyi turisztikai térségben jelentősen nőtt a szálláshelyek forgalma. A térségek csaknem felénél két számjegyű volt a növekedés. A legnagyobb, 32 szálékos bővülést a Sopron-Fertő térségében regisztrálták, de a Balatonnál is csaknem húszszázalékos forgalomnövekedést tapasztalhattak a szálláshelyek.

2024. 05. 09. 8:23
Hévíz, gyógyfürdő, fürdő, fürdőváros
Illusztráció Fotó: Shuttersctock Forrás: Shuttersctock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifejezetten erős negyedéves eredményeket ért el a turizmus a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján – közölte csütörtökön a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). A vendégéjszakák mellett a vendégek száma is jelentősen növekedett. Január és március között összesen 2,9 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre. Számuk 18 százalékkal magasabb, mint 2023 első három hónapjában. 

A vendégek több mint fele belföldi utazó volt, vagyis több mint másfél millió honfitársunk indult pihenni az év első három hónapjában, 14 százalékkal többen, mint egy évvel korábban, és összesen 3,3 millió éjszakát töltöttek a hazai szálláshelyeken. A vidék szálláshelyeinek zömét ők foglalták le, ugyanis a vendégéjszakák 72 százaléka származott a hazai turistáktól.

A külföldi vendégek száma az előző évhez képest mintegy negyedével bővült, a szálláshelyek forgalmának majdnem felét ők biztosították. Márciusig 1,4 millió külföldi 3,7 millió vendégéjszakát töltött Magyarországon. A külföldi szálláshelyi forgalom 16 százalékkal haladta meg a tavalyi értéket. Németországból 317 ezer, az Egyesült Királyságból csaknem háromszázezer, míg Olaszországból 276 ezer turista érkezett országunkba ebben az időszakban. Összességében minden országos negyedéves szálláshelyi mutató kapcsán elmondható, hogy meghaladja a 2019-es számokat.

Január és március között 1,2 millió vendég érkezett Budapestre, 23 százalékkal többen, mint 2023 azonos időszakában. A vendégéjszakák száma hárommillió volt a fővárosban, ez 14 százalékkal múlja felül a 2019. évi eredményeket. A vendégek jelentős részét a külföldiek adták Budapesten.

A vidéki Magyarországon 1,7 millió vendég foglalt szállást, az egy évvel korábban mértnél mintegy 15 százalékkal többen. A vendégéjszakák száma 13 százalékkal növekedett az előző évi időszakhoz képest. A szálláshelyek forgalma alapján legnépszerűbb térségünk az első negyedévben is a Balaton volt 877 ezer éjszakával, ezt követte a Mátra-Bükk (463 ezer) és Budapest környéke (450 ezer). 

A legnagyobb mértékű, az országos növekedés átlagát is jelentősen meghaladó ütemű forgalombővülést ugyanakkor a Sopron-Fertő (32 százalék), Debrecen és térsége (30 százalék), valamint Bük-Sárvár (28 százalék) ért el. 

A legnépszerűbb települések a fővárost követően valamennyien fürdővárosok voltak: sorrendben Hévíz, Hajdúszoboszló, Bük, Zalakaros és Sárvár.

Országszerte 60 százalékban szállodákat vettek igénybe az utazók, a magán- és egyéb szálláshelyeket pedig 27 százalékuk választotta. Vidéken ugyanakkor a hotelek részesedése ennél nagyobb, 63 százalékos volt. A kereslet élénkülését az is jellemzi, hogy a vidéki Magyarországon valamennyi szállodakatergóriában magasabb volt a kapacitás-kihasználtság, mint egy éve ilyenkor.

A szálláshelyek összesen csaknem 160 milliárd forint bevételt könyvelhettek el, ami 2023 első negyedévéhez képest 17 százalékos növekedést mutat. A vendéglátóhelyeken 404 milliárd forintot költöttek a vendégek, ez a tavalyi év adataihoz viszonyítva 13 százalékos emelkedést jelent.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.