Kiderült, melyik vármegye adta 2023-ban a legtöbb belföldi turistát

Több mint 19 millió vendégéjszakát töltöttek el a belföldi vendégek a vidéki szálláshelyeken tavaly. A vármegyék adatainak összesítése alapján a legtöbb belföldi turista Pest vármegyéből indult útnak 2023-ban, míg a legmesszebbre Jász-Nagykun-Szolnokból, Bács-Kiskunból és Baranyából utaztak a pihenni vágyók. Átlagosan a leghosszabb ideig Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Borsod turistái pihentek. A négy-öt csillagos hotelekben Győr-Moson-Sopron utazói foglaltak a leggyakrabban szállást, a kempingek Komárom-Esztergom, míg a vendégházak Békés vármegye turistái körében voltak a legkedveltebbek tavaly – derül ki a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataiból.

2024. 03. 11. 7:47
Balaton-felvidék Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai turisztikai forgalom kétharmada a vidéki szálláshelyeken jelentkezett 2023-ban, ahová a vendégek 74 százaléka belföldről érkezett. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által létrehozott Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján a vármegyék közül a legtöbb, összesen 1,248 millió belföldi turista – a fővárost nem beleszámítva − Pest vármegyéből kelt útra tavaly, akik közül a legtöbben Siófokra, Hajdúszoboszlóra és Egerbe utaztak – olvasható az MTÜ közleményében. 

Eger többek között Hajdú-Bihar vármegye turistái körében volt népszerű tavaly. Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

Hozzáteszik: nemcsak abszolút értelemben, hanem a vármegyék népességéhez viszonyítva is itt volt a legmagasabb (93 százalék) a belföldi turisták aránya 2023-ban. Hasonlóan igaz ez Győr-Moson-Sopronra, amely összességében és népességarányosan is a második legtöbb belföldi utazót adó területe volt hazánknak. A turisták innen leginkább Zalakaros, Balatonfüred és Siófok felé vették az irányt. Csakúgy, mint a népességhez viszonyított legtöbb belföldi turistát adó vármegyék dobogójának képzeletbeli harmadik fokán található Komárom-Esztergom turistái.

Saját vármegyéjüktől átlagosan a legmesszebbre Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Baranya turistái utaztak, ráadásul mindhárom területről Siófokot célozták, amely a legkedveltebb belföldi turisztikai célpont volt ezekben a vármegyékben. 

Saját vármegyéjükön kívülre a leggyakrabban a már említett Pest és Győr-Moson-Sopron mellett egyébként Hajdú-Bihar vármegye turistái utaztak tavaly, ők legtöbbször Gyulán, Egerben és Miskolcon szálltak meg. A vármegyét már elhagyva, de ahhoz a legközelebb a somogyi turisták utaztak, a legtöbben Zalakarosra, Hévízre és Pécsre. Saját vármegyéjükön belül pedig legnagyobb számban a zalaiak keresték a pihenést 2023-ban.

A leghosszabb kikapcsolódásokra Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Borsod turistái indultak, az átlagos tartózkodási idejük, 2,9; 2,8; illetve 2,8 vendégéjszaka volt. A legtöbb vendégéjszakát 2023-ban Pest vármegye turistái töltötték az országban: összesen 3,1 millió éjszakát.

 

Siófok felé leginkább Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar vármegye fiataljai vették az irányt. Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

A legtöbb fiatal (19–24 év közötti) Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar vármegyéből utazott, leginkább Siófokra, Nyíregyházára és Miskolcra. A legidősebb, 65 év feletti generáció tagjai is leginkább innen, Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből keltek útra − ugyanezen városok felé. 2023-ban a legidősebb belföldi turista százéves volt, aki Győr-Moson-Sopronból látogatott Zalába, ahol három éjszakát töltött. A legfiatalabb, még egyéves kort el sem ért belföldi vendég négy éjszakát töltött Borsod-Abaúj-Zemplénben, ahová Budapestről érkezett.

A szálláshelyek megoszlása alapján látható, hogy a négy-öt csillagos hotelfoglalások aránya Győr-Moson-Sopron turistái körében a legmagasabb (39 százalék), amelyek főként Budapestre, Zalakarosra, Bükre, Balatonfüredre és Hévízre koncentrálódtak 2023-ban. A kempingek a Komárom-Esztergom vármegyei utazók körében a legnépszerűbbek, akik főként a Balaton partján, így Siófokon, Balatonfüreden, Alsóörsön, Zamárdin, Révfülöpön szállnak meg ilyen szálláshelyeken. A legtöbb vendégházat viszont Békés turistái foglalják le, elsősorban Egerben, Siófokon, Szegeden és Békésszentandráson.

 

Borítókép: A Balaton-felvidék népszerű célpont a belföldi turisták körében is (Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.