Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Aligha fogja megingatni Oroszországot az újabb szankció + videó

A döntés ugyanazt eredményezi majd, mint az olajszankciók, csak kicsiben.

2024. 06. 29. 6:22
Illusztráció Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadták az Európai Unió 14. szankciós csomagját, amely az orosz cseppfolyósítottgáz-szállítmányokra (LNG) is kiterjed.

– Jó hír, hogy az eredeti brüsszeli tervekkel ellentétben a büntetőintézkedés az importot nem, csak a továbbértékesítést érinti. A csomagnak tehát az unió gázkínálatára nem lesz drámai hatása. Rossz hír azonban, hogy a tiltás aligha fogja megingatni Oroszországot – mondta Hortay Olivér a közösségi oldalára feltöltött bejegyzésében. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője emlékeztetett:

Tavaly Moszkva exportbevételének harminc százaléka érkezett a szénhidrogének értékesítéséből. A gázeladások ennek ötödét biztosították.

– Az LNG a teljes gázexport harmadát tette ki, az Európai Unió új döntése pedig ennek a mennyiségnek a nyolcadát érinti. Ha tehát Oroszország kénytelen lenne teljesen lemondani erről, akkor is csak az exportbevételének 0,2 százalékát bukná. Csakhogy még ez sem történik meg, ugyanis az érintett szállítmányokat más – igaz, költségesebb –útvonalon keresztül is Ázsiába lehet juttatni – magyarázta a szakértő.

A Századvég üzletágvezetője kiemelte: a döntés tehát ugyanazt eredményezi majd, mint az olajszankciók, csak kicsiben. – A piaci árak megemelkednek, és olyan új értékláncok születnek majd, amelyekben a nyugati vállalatoknak nem osztottak lapot – tette hozzá.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.