Rossz hírt kaptak az autósok

Holnaptól újra drágul az üzemanyag.

2024. 06. 24. 10:49
benzin tankolás benzinkút
Illusztráció Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendületlenül folytatódik az üzemanyagár-emelés a magyar benzinkutakon – derült ki a Holtankoljak.hu friss adatközléséből. Ezzel sorozatban hatodszorra is drágul a benzin és a dízel – írja a Világgazdaság

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint a héten már kedden drágítanak a hazai üzemanyagon. 

A benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is bruttó 2-2 forinttal kerül majd többe.

Ezért aztán a kutakon holnaptól az alábbi átlagárakra számíthatnak a járműtulajdonosok:

  • 95-ös benzin – 608 forint/liter,
  • gázolaj – 629 forint/liter.

Jelenleg ugyanez 606 és 627 forint, ez tehát csak hétfő éjfélig marad így. Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amitől az egyes töltőállomások árszintje eltérhet. Egy biztos: 600 forint alatt már nemigen kapni sem a dízel, sem a benzin literjét.

A magyar üzemanyagár az elmúlt tíz napban egyértelműen emelkedni kezdett. Június 14–25. között a benzin nagykereskedelmi ára 17, a dízelé már 33 forinttal nőtt.

Ez azért is különösen fájó, mert nagyjából két hónapon keresztül éppen ellentétes folyamat zajlott. Április közepétől – részben a kormányzat fellépésének betudhatóan – masszív árcsökkentés indult meg a hazai kutakon. Április 17-én arról számoltunk be, hogy a 95-ös benzin átlagára 650 forint literenként, a gázolajé pedig 647 forint.

A frissen bejelentett üzemanyag-drágulással januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten a literenkénti benzinár 77, a dízelár pedig 63 forinttal nőtt, jóllehet 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. 

Ezt leszámítva a benzinár 36 forinttal emelkedett, a dízelnél pedig 22 forint plusz figyelhető meg. Az 60-80 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 3000–4000 ezer forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Szembeötlő az üzemanyag-drágulás intenzitása is. Korábban évekig az volt a rend, hogy a hazai üzemanyag-nagykereskedők hétfőn és szerdán jelentették be az új árakat. Ezek szerdán, illetve pénteken léptek hatályba. Ehhez képest most azt látjuk, hogy üzemanyagár-emelés történt pénteken, hétfőn, kedden, csütörtökön, szombaton, majd ismét kedden is. Úgy látszik tehát, hogy a korábbi menetrend már nem érvényes, és a Mol által fémjelzett nagykereskedői kör már gyorsabb árkorrekciókat alkalmaz.

A benzinkutakon bekövetkező drágulásnak persze van oka – hívja fel a figyelmet a Világgazdaság. Nincsenek jó hírek a piacról fogyasztói szempontból. Először is tetemes romlás állt be a dollár–forint árfolyamában. Most hétfőn délelőtt 369 forinton áll a váltás, ami jóval magasabb, mint a június eleji 358 forint. Igaz, a múlt heti záráshoz képest némi javulás látszik. Az olajnál már egy hete 85 dollár fölött van a jegyzés, egészen pontosan a Brent 85,32 dollárt mutat ma délelőtt, ami május vége óta nem látott magasság, pedig június elején még 76 dollárnál tartott.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.