Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Extrém drágulás a magyar benzinkutakon

Már keddtől emelik a benzin és a dízel árát.

2024. 06. 17. 13:31
benzin tankolás benzinkút
Illusztráció Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régen nem látott drágulás megy végbe a magyar benzinkutakon – derült ki a Holtankoljak friss adatközléséből, amit a Világgazdaság dolgozott fel. 

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint ugyanis kedden folytatódik az árak emelkedése a benzinkutakon. Ez egyáltalán nem megszokott: a szokásos menetrend szerint szerdán kellett volna, hogy életbe lépjenek az új árak. De nemcsak ez szokatlan, hanem az is, hogy a mostani bejelentéssel két egymást követő napon is árváltozásra kell számítani a töltőállomásokon, miután ma lépett életbe a benzin esetében 2, a dízelnél pedig 8 forintos drágulás. Ezúttal az derült ki, hogy

a benzin 3, a gázolaj pedig 7 forinttal fog többe kerülni.

 

Így az alábbi átlagárakkal kalkulálhatnak a járműtulajdonosok keddtől:

  • 95-ös benzin – 598 forint/liter,
  • gázolaj – 613 forint/liter. 

Ugyanez jelenleg 596, illetve 609 forint, ezt tehát hétfő éjfélig marad így. A Világgazdaság tapasztalatai szerint most a benzin és a dízel jellemző árai közé beékelődött egy lélektani határ. Az előbbit még 600 forint alatt árazzák, 595 forint alatt, az utóbbi viszont már átlépte a 600 forintos küszöböt, és 605 forint körül kínálják.

A magyar üzemanyagár az elmúlt másfél hétben egyértelműen emelkedni kezdett. Ez azért is különösen fájó, mert nagyjából két hónapon keresztül éppen ellentétes folyamat zajlott. 

Április közepétől – részben a kormányzati fellépés nyomán – masszív árcsökkentés indult meg a hazai kutakon. Április 17-én arról számoltunk be, hogy a 95-ös benzin átlagára 650 forint literenként, a gázolajé pedig 647 forint. Vagyis azóta a benzin és a dízel is mintegy 50 forinttal lett olcsóbb.

Ezzel együtt is – a frissen bejelentett üzemanyag-drágulással – januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten a literenkénti benzinár 69, a dízelár pedig 50 forinttal nőtt, jóllehet 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 28 forinttal emelkedett, a dízelnél pedig 9 forint plusz figyelhető meg. Az 50-70 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 2500–3500 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.