Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Járattörlési kisokos: milyen kártérítésre és extra ellátásra jogosultak a légiutasok?

Az utóbbi időben szinte naponta érkeznek hírek több órát késő, vagy akár törölt járatokról, utasok tömege reked a nyári főszezonban reptereken, rosszabb esetben a repülőgépbe bezárva vesztegelnek a kifutópályán. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen kártérítés, illetve extra ellátás illeti meg az utasokat.

2024. 07. 02. 9:45
LUS_3213
Illusztráció Fotó: Világgazdaság/Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelt hangsúlyt helyez Budapest Főváros Kormányhivatala az idegenforgalmi főszezon alatt arra, hogy betartassa a légitársaságokkal a járatkésések, járattörlések esetére vonatkozó szabályokat. Ennek érdekében a kormányhivatal közleményben tájékoztatja az utasokat arról, milyen jogok illetik meg őket, ha a járatukat törlik, vagy annak indulása jelentősen – legalább két órát meghaladóan – késik, függetlenül a késés vagy törlés okától.

Járattörlés esetén

  • az utasokat megilleti a vételár visszatérítése, ha nem tudnak elutazni; 
  • vagy átfoglalás az eredeti úti céljukra a legközelebbi járatra, 
  • esetleg egy olyan későbbi járatra, amely az utasnak is megfelel.

Amennyiben az utas az átfoglalást választja, akkor a légitársaságnak a várakozási idővel észszerű arányban ételt és frissítőket kell biztosítania (ellátási kötelezettség), valamint – amennyiben egy vagy több éjszakás ott-tartózkodás szükséges – gondoskodnia kell az utas szállásáról, illetve a szállásra és onnan vissza a repülőtérre történő transzferről (segítségnyújtási kötelezettség) – hívja fel a figyelmet a kormányhivatal.

Amennyiben a járattörlést nem rendkívüli körülmény – például bizonyos technikai hiba, légitársaság alkalmazottjainak sztrájkja – okozza, akkor az utasok a repülőút hosszától függően 250, 400, vagy 600 eurós kártalanításra is jogosultak lehetnek. Fontos tudni azonban, hogy rendkívüli körülménynek minősülnek például a repülésre veszélyes időjárási körülmények, a légiforgalmi irányítási döntések, madárrajjal történő ütközés következtében előforduló járattörlések.

Jelentős indulási késés esetén a légitársaságokat ellátási kötelezettség – észszerű arányban étkezés és frissítők biztosítása – és segítségnyújtási kötelezettség – szállás, transzfer – terheli. 

Amennyiben a gép indulása több mint öt órát késik, akkor a légitársaságnak fel kell ajánlania a repülőjegy árának visszatérítését (ha az utasnak az utazáshoz fűződő érdeke megszűnt).

A légitársaságoknak minden esetben különös figyelmet kell fordítania a csökkent mozgásképességű utasok és az őket kísérő személyek szükségleteire, valamint a kíséret nélkül utazó gyermekek szükségleteire.

 

A kormányhivatal arra is felhívja az utasok figyelmét, hogy amennyiben az ellátási és segítségnyújtási kötelezettségnek adott esetben a légitársaság nem tud eleget tenni, akkor minden, a várakozás miatt felmerült költésükről kérjenek számlát – ilyenek lehetnek az étkezés-, frissítő-, szállás-, transzferszámlák –, és az ezzel igazolt – észszerű – költségeik megtérítését kérjék a légitársaságtól.

Amennyiben az utasok a végső célállomásukat jelentős, azaz három órát meghaladó késéssel érik el, akkor – rendkívüli körülmények fennállása hiányában – szintén jogosultak lehetnek a repülőút hosszától függően 250, 400 vagy 600 eurós kompenzációra.

Fontos, hogy jelentős járatkésések, illetve törlések esetén a légitársaságoknak tájékoztatniuk kell az utasokat a jogaikról. Amennyiben a légitársaság az utasok megkeresésére nem válaszol, vagy elutasító választ ad, a jogaik érvényesítését a fogyasztóvédelmi hatóságtól is kérhetik – olvasható a közleményben. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.