Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Nagy Márton: Lendületbe hozzuk a gazdaságot!

Új akcióterveket dolgoz ki a kormány a gazdasági teljesítmény növeléséért.

2024. 07. 01. 10:52
Eger, turizmus
Eger látképe Fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első negyedévben újraindult a gazdaság, a magyar növekedés az unió élmezőnyébe tartozik. Annak érdekében, hogy a bővülés üteme tovább fokozódjon, így hazánk idén 2,5 százalékos, jövőre 4,1 százalékos GDP-bővülést érjen el, a kormány döntésének megfelelően a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szeptember 30-ig két új akciótervet dolgoz ki a kkv-k helyzetének javítása, illetve a turisztikai teljesítmény növelése érdekében – jelentette be hétfői közleményében a nemzetgazdasági miniszter.

Nagy Márton kiemelte, hogy a kkv-k adják a magyar gazdaság gerincét és tartópillérét. A kkv-k a hazai vállalkozások 99 százalékát teszik ki, és a foglalkoztatottak 72 százalékát alkalmazzák, ezzel több millió magyar család számára biztosítják a megélhetést. A kkv-k alapjaiban határozzák meg a magyar gazdaság versenyképességét, ezért a működési környezet javításával szükséges tovább erősíteni a hazai vállalkozások hatékonyságát, termelékenységét és eredményességét – sorolta a miniszter.

A kidolgozás alatt álló akcióterv olyan beruházások támogatására, illetve olyan olcsó hiteleket biztosító finanszírozási programokra és ösztönző eszközökre fog javaslatot tenni az adminisztrációs terhek csökkentése mellett, amelyek támogatják és felgyorsítják a vállalkozások zöld- és digitális átállását. 

A kkv-akcióterv célja, hogy a hazai vállalkozások teljesítménye érdemben növekedjen, egyre több magyar cég jelenjen meg a nemzetközi piacokon és a hazai vállalkozások egyre feljebb lépjenek a beszállítói láncolatokban.

Nagy Márton hangsúlyozta: a turizmus a magyar gazdaság stratégiai fontosságú ágazata, amely a GDP több mint 10 százalékát biztosítja és közvetlen vagy közvetett módon négyszázezer embernek biztosít megélhetést. A turizmus fejlesztésén keresztül egyszerre növekedhet a hazai gazdaság teljesítménye és hazánk nemzetközi megbecsülése – írta.

A kormány célja, hogy a vendégéjszakák száma 2030-ra elérje az ötvenmilliót, ezzel párhuzamosan pedig az ágazat hozzájárulása a GDP-hez 16 százalékra növekedjen. Ennek érdekében a kormány célzott turisztikai akciótervet dolgoz ki. Az akcióterv központi eleme lesz – a működési feltételek és környezet javítása mellett – az újra magyar tulajdonban lévő reptér mint az ország kapujának bekapcsolása az ágazat teljesítményének fokozásába. A reptér ugyanis jelentős fejlesztés előtt áll, utasforgalma belátható időn belül húszmillióra emelkedhet, ami óriási lehetőséget jelent a turizmusban dolgozók számára is. 

Az akcióterv emellett olyan intézkedésekre fog javaslatot tenni, amelyek javítják a vidéki turizmus teljesítményét, ezzel is erősítve a vidék népességmegtartó erejét.

A kkv-, illetve a turisztikai akcióterv végső soron hozzájárul, hogy Magyarországon tovább emelkedjen a foglalkoztatottak száma és aránya, továbbá ahhoz is, hogy hazánk gazdasági fejlettsége 2030-ig elérje az uniós átlag 90 százalékát. Az akciótervek pontos tartalmáról a kormány, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium kellő időben tájékoztatni fogja a nyilvánosságot – jelezte a miniszter.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.