Nagy István: Közös érdek a magyar bor sikere

Több mint százmillió eurós forrás áll az ágazat rendelkezésére a KAP keretében.

2024. 09. 13. 16:29
bor
Illusztráció Fotó: Veszprém Megyei Napló/Nagy Lajos
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahhoz, hogy a magyar borászat erősítse versenyképességét és a magyar bor elismertségét, mindig újabb és újabb fejlesztésekre, innovációra van szükség – fogalmazott Nagy István agrárminiszter pénteken Pannonhalmán, a TóthBorbirtok új borászati feldolgozó üzemének átadásán az Agrárminisztérium pénteki közleménye szerint.

A közlemény szerint a tárcavezető hangsúlyozta, ebben a magyar kormány és az Agrárminisztérium továbbra is partnere a szőlész-borász társadalomnak. 

A Közös Agrárpolitika (KAP) jelenlegi támogatási időszakában több mint százmillió eurós forrás áll az ágazat rendelkezésére, többek között borászati beruházásokra és innovációra. 

Az a cél, hogy a borászatok a technológiai fejlesztésekkel és modernizációval még versenyképesebbekké válhassanak – részletezte a miniszter. A tárcavezető emlékeztetett, a kor kihívásaira megoldást a fejlesztés jelent, a hozzáadott értéket pedig növelni kell a versenyképességhez. Ehhez a magyar kormány minden támogatást megad, 2027-ig ugyanis 2900 milliárd forint áll rendelkezésre az agrárium fejlesztésére a nyolcvanszázalékos nemzeti társfinanszírozásnak köszönhetően – áll a közleményben. 

Nagy István hozzátette, a magyar bor sikere közös érdekünk. Nemcsak gazdasági kérdés, hanem nemzetépítő erő is. Ehhez a nemzetépítő erőhöz csatlakozik a TóthBorbirtok is, amely már tíz éve telepítette az első szőlőt a pannonhalmai dombokon. A borászat azóta nemzetközi sikereket ért el: a TóthBorbirtok 2021-es Kódex Furmintját a londoni borversenyen a legjobb magyar fehérbornak választották. Az új borászati feldolgozó üzem megnyitása újabb mérföldkő, amely biztosítja a borászat jövőbeni növekedését és a prémium borok, valamint pezsgők előállítását – részletezte a miniszter az AM tájékoztatása szerint.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.