Tovább erősödik hazánk pénzügyi központ szerepe a régióban

A világ negyedik legnagyobb bankjának vezetőivel tárgyalt Varga Mihály.

2024. 09. 24. 13:20
Bank of China
Illusztráció Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elmúlt évtized munkáját folytatva tovább erősítjük Magyarország pénzügyi központi szerepét a kelet-közép-európai térségben – jelentette ki Varga Mihály, miután hivatalában fogadta Lin Jingzhent, a Bank of China alelnökét. 

A minisztérium keddi közleménye szerint a pénzügyminiszter kiemelte: a keleti nyitás politikájának köszönhető, hogy hazánk ma már hídfőállás Európa és Ázsia gazdasági együttműködésében, 

Magyarország a kínai befektetők első számú célpontja Kelet-Közép-Európában.

A pénzügyminiszter kiemelte: egyre több kínai vállalat dönt úgy, hogy Magyarországon fektet be és itt hozza létre regionális központját, 2023-ban ismét Kínából érkezett a legtöbb külföldi befektetés hazánkba. 

Ezek közül is kiemelkedik a CATL 3000 milliárd forintos, a Huayou Cobalt 520 milliárd forintos, az EVE Power 400 milliárd forintos és a BYD több milliárd eurós szegedi beruházása 

– sorolta a tárcavezető. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy mára Kína Magyarország 9. legfontosabb kereskedelmi partnere a tavalyi adatok szerint, kétoldalú kereskedelmi áruforgalmának értéke meghaladta 12 milliárd dollárt, ezzel a legfontosabb Európán kívüli partnere hazánknak.

Az elmúlt években több kínai bank is Magyarországot választotta működése helyszínéül, ez is mutatja, hogy a kínai pénzintézetek bíznak a magyar gazdaságban – mondta el Varga Mihály. 

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy 2021-ben a világon elsőként sikeres Zöld Panda kötvénykibocsátást hajtott végre Magyarország a kínai piacon, és egymilliárd renminbi, azaz mintegy ötvenmilliárd forint értékű zöld államkötvényt bocsátott ki, amelyben a Bank of China főszervezőként működött közre – olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.