Egy év alatt kétszeresére növekedett az orosz árnyékflotta

A világ nyersolajellátásának egy nagyobb arányáról egyáltalán nincs információnk.

2024. 10. 19. 6:07
Illusztráció Fotó: Education Images
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mostanra az olajexport hetven százalékát egy olyan szellemflotta szállítja, amelyről szinte semmit sem tudunk – hívta fel a figyelmet a fejleményekre Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője jelezte:

Az érintett mennyiség nem kicsi, a világ ellátásának mintegy öt százaléka, és ehhez még nyugodtan hozzácsaphatjuk az egyéb szankcionált országok, például Irán vagy Venezuela hajóit, amelyekkel az arány már tíz százalék feletti.

A kapacitások ráadásul folyamatosan bővülnek. Az orosz árnyékflotta például egy év alatt csaknem kétszeresére növekedett. A szakértő szerint a tendencia több szempontból is aggasztó.

Egy: ezek a hajók tipikusan elavultak, így a baleseti és környezetvédelmi kockázatok is nagyobbak.

Kettő: a szankciók miatt a szállítóeszközök biztosítási és egyéb kiszolgáló tevékenységét már nem európai vállalatok látják el, mint korábban, azaz a Nyugat piaca folyamatosan szűkül.

Három: a világ nyersolajellátásának egy nagyobb arányáról egyáltalán nincs információnk.

– Azaz nemcsak üzletileg játsszuk ki magunkat az értékláncból, de egyre kevésbé értjük, hogy mi történik körülöttünk – tette hozzá a Századvég üzletágának vezetője.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.