Megkezdődött Európa kiárusítása

Az unió gazdasági mélyrepülése egyre jobb lehetőséget biztosít a nagy, tőkeerős külföldi multiknak.

2024. 10. 03. 5:07
Illusztráció Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Megkezdődött Európa kiárusítása. Az emirátusok nemzeti olajvállalata, az ADNOC bejelentette, hogy felvásárolja a legnagyobb német vegyipari konszernt, a Covestrot. A csaknem tizenötmilliárd eurós ügylet az év eddigi legnagyobb európai tranzakciója, és aligha az utolsó a sorban – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán a fejleményekre Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiaügyi üzletágának vezetője kiemelte: az Európai Unió gazdasági mélyrepülése ugyanis egyre jobb lehetőséget biztosít a nagy, tőkeerős külföldi multiknak a beszállásra. Szerinte az egészben az a legbosszantóbb, hogy olyan, mintha Európa ölbe tett kézzel nézné az egészet.

– Az ADNOC–Covestro ügylet kapcsán például a döntéshozók legsúlyosabb aggálya nem az volt, miszerint a közösség folyamatosan veszít gazdasági erejéből, hanem hogy az új tulajdonossal sérülhetnek a vegyipari vállalat klímavédelmi törekvései. A helyzet egész egyszerűen abszurd – fogalmazott a szakértő. 

Nemrégiben arról is beszámoltunk, hogy leállították a német történelem eddigi legnagyobb külföldi beruházását. Az amerikai Intel eredetileg egy olyan harmincmilliárd eurós (12 ezermilliárd forint) beruházást tervezett volna megvalósítani, amely Németországot a térképre tette volna egy kulcságazatban, a félvezetők gyártásában.

– A korábbi gyárbezárásokon túl tehát már a külső befektetők is világosan látják azt, amit a német kormány minden erejével takargatni próbál. A gazdaságpolitika a szakadék felé robog, mégpedig padlógázzal – nyilatkozta korábban az ügy kapcsán Hortay Olivér.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.