Legördült a gyártósorról a kétmilliomodik Mercedes Kecskeméten

Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett a kecskeméti Mercedes-Benz gyár, októberben legördült a gyártósorról a kétmilliomodik jármű. A jubileumi modell egy tisztán elektromos hajtású, ötüléses EQB.

2024. 10. 24. 11:35
Mérföldkőhöz érkezett a kecskeméti Mercedes-gyár: legördült a kétmilliomodik autó a gyártósorokról Fotó: Mercedes-Benz Hungary
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Októberben gördült le a gyártósorról a kecskeméti Mercedes-Benz gyár kétmilliomodik autója, egy tisztán elektromos hajtású EQB. Az üzemben jelenleg a Mercedes-Benz A osztály modelljei, a CLA Coupé és Shooting Brake modellek, valamint a Mercedes-Benz EQB-k készülnek. Tavaly több mint 174 ezer jármű gördült le a kecskeméti gyártósorokról.

Fotó: Mercedes-Benz Hungary

Kétmillió elégedett ügyfél vezet olyan Mercedes-Benzt, amely Kecskeméten készült. Ez az eredmény elsősorban a munkatársaink sikere, akik nap mint nap szakértelemmel és szenvedéllyel építik a világ legvonzóbb járműveit a magyarországi telephelyen. Munkájuk minősége és a gyár hatékonysága példaértékű a Mercedes-Benz Operations teljes termelési hálózatában

– mondta Jörg Burzer, a Mercedes-Benz Group AG igazgatóságának termelésért, minőségügyért és ellátási láncért felelős tagja.

„A mostani gyárbővítéssel biztosítjuk, hogy továbbra is megbízható partnerei lehessünk vásárlóinknak, a világ bármely pontjáról is legyen szó. Az, hogy már a kétmilliomodik Made in Kecskemét Mercedes-Benz modellt ünnepelhetjük, megerősít minket abban, hogy vonzó kompakt autóink iránt kitart a nagy kereslet. Köszönet illeti a teljes kecskeméti csapatot, akik hozzájárultak ehhez a fontos mérföldkőhöz a vállalatcsoport történetében – idézi a közlemény Jens Bühler gyárigazgatót, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. igazgatóját.

A kecskeméti Mercedes-Benz Gyár 2024-ben a legvonzóbb autóipari munkáltató lett a Randstad Awards díjazottjai között, egyúttal az elmúlt tizenegy évben tízszer ért el dobogós helyezést Az év legvonzóbb munkáltatója felmérésben.

Kecskeméten 2012-ben indult el a Mercedes-Benz kompakt modellek gyártása, közös termelési hálózatban a dél-németországi Rastattban található járműgyárral. A gyártás a B osztály modelljeivel kezdődött, egy évvel később következett a négyajtós CLA Coupé – az első olyan Mercedes-Benz modell, amelyet kizárólag Kecskeméten készítenek és innen szállítanak a világ minden tájára. 2021-ben a tisztán elektromos hajtású EQB-vel megkezdődött az első magyarországi sorozatgyártású elektromos jármű gyártása.

A kecskeméti telephelyen ugyanazon a gyártósoron készülnek mind az elektromos meghajtású csúcstechnológiás belső égésű motorral szerelt, mind a teljesen elektromos járművek. Ez a rugalmasság lehetővé teszi, hogy a vállalat a gyártást az igényekhez igazítsa, és minden ügyfélnek olyan autót gyártson, amilyet szeretne – ugyanazon a gyártósoron és ugyanazokkal a munkatársakkal. Ez a rugalmasság a következő években is megmarad az új modellek tekintetében. Az elektromos autókra való átállás ütemét a piaci feltételek és a vásárlói preferenciák fogják meghatározni – írják, hozzátéve, hogy a Mercedes-Benz szilárdan hisz az elektromos mobilitás jövőjében, és felkészült az ügyfelek különböző igényeinek kielégítésére, függetlenül attól, hogy teljesen elektromos járművet vagy elektromos meghajtású csúcstechnológiás belső égésű motorral szerelt járművet szeretnének.

Gyárbővítés


Az új MMA (Mercedes-Benz Modular Architecture) és MB.EA (Mercedes-Benz Electric Architecture) modellek gyártására való felkészülés jegyében a telephelyen jelenleg jelentős bővítés zajlik. A folyamatban lévő, több mint egymilliárd eurós gyárbővítés részeként épül egy új karosszéria- és összeszerelő üzem, valamint létesül egy új akkumulátorbeszerelő-üzem is. Az építkezés során először alkalmaznak olyan innovatív technológiákat, mint például a digitális iker. A kecskeméti gyárbővítéshez a Mercedes-Benz első alkalommal készítette el az egész csarnok teljes digitalizált ábrázolását. A digitális ikerben összegyűjtött adatok segítségével az összeszerelési folyamatok még gyorsabban optimalizálhatók, és az esetlegesen szükséges beavatkozások már korai szakaszban felismerhetők – anélkül, hogy a tényleges termelést meg kellene szakítani. A gyártás átszervezése az MMA és az MB.EA platform új modelljeire történő átálláshoz kapcsolódóan növeli a foglalkoztatást a gyárban és a helyi beszállítói hálózatban, így középtávon számos új, magas színvonalú munkahelyet teremt.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.