Nem a gazdák érdekeit szolgálja a készülő KAP

NAK–Magosz: Közösen kell kiállni a kiváló minőségű magyar és európai élelmiszerekért.

2024. 10. 21. 13:41
Illusztráció Fotó: Szabad Föld/Németh András Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) stratégiai párbeszédről szóló jelentéstervezete elfogadhatatlan, ugyanis sem a gazdák, sem a fogyasztók érdekeit nem szolgálja, ezért közösen kell kiállni a kiváló minőségű magyar és európai élelmiszerekért – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Papp Zsolt György emlékeztetett, hogy a jelentéstervezet kidolgozásában a kelet-közép-európai országok képviselői nem vettek részt. Kiemelte, hogy nem értenek egyet a tervezetben a mai agrártámogatások gerincét adó területalapú támogatások kivezetésével és a húsfogyasztás csökkentését célzó lépésekkel sem. 

Közölte, a tervezet értelmében a területalapú támogatásokat, amelyek elosztása objektív rendszer alapján működik, ki akarják cserélni egy sokkal bonyolultabb szabályrendszeren alapuló, jövedelempótló, jövedelemalapú támogatásokra. 

A tervezet második sarkalatos eleme a húsfogyasztást veszi célba; az intézkedés lényege, hogy az állattartók kapjanak támogatást azért, hogy visszafogják a termelésüket, miközben adóemelést javasolnak azért, hogy a fogyasztók nehezebben jussanak hozzá a hústermékekhez. 

Utóbbi kapcsán jelezte, ez nemcsak a gazdák ügye, hanem az európai élelmiszer-előállítóké, az európai élelmiszer-fogyasztóké is. Elmondta, hogy ezzel a javaslattal nemcsak a NAK, hanem a V4-ek sem értenek egyet. Ezért úgy vélte,

közösen kell kiállnunk az érdekeinkért, a kiváló minőségű magyar és európai élelmiszerekért.

Papp Zsolt György az MTI kérdésére válaszolva elmondta, a helyzet megoldása érdekében fontos, hogy tárgyaljanak az Európai Bizottsággal, hogy a jelentéstervezet elkészítéséből kimaradt tagállamok, köztük a V4-ek is képviselni tudják a gazdák érdekeit. 

A kamara elnöke kitért az elmúlt 14 év kormányzati törekvéseire is, amelyek közül kiemelte az őstermelőknek szóló adózás kialakítását, az Agrár Széchenyi-kártyát, ami a finanszírozás szempontjából fontos, és a földforgalmai törvényt, amely képes megóvni, megvédeni a magyar földet. 

Magyarország kormánya elkötelezett és jó társa volt eddig is az agráriumnak, segítő kezet nyújtott azzal, hogy 80 százalékos társfinanszírozást biztosított az uniós forrás mellé

– mondta, hozzátéve, hogy ennek eredményeként nagyon komoly ágazati fejlesztések valósultak meg az elmúlt időszakban. 

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke szerint katasztrófa, amikor magyar európai parlamenti képviselők Brüsszelben felállva tapsolnak annak érdekében, hogy az európai gazdákat tönkretevő programot elfogadásra javasolják. Ennek tapsoltak azok a baloldali képviselők, akik állítólag Magyarország érdekében kívánnak majd dolgozni az Európai Parlamentben – mondta. 

A szövetség elnöke úgy vélte, a jelentéstervezet nem másról szól, mint hogy az európai gazdák számára eddig jogszerűen járó támogatásokat jövedelemalapú támogatássá alakítsák át, ezáltal jogállamisági feltételekhez kötve gyakorlatilag 

saját kényük-kedvük szerint elvonhassák a későbbiekben a gazdáktól a támogatást.

A Magosz elnöke szerint ezzel a döntéssel annak is megágyaznak, hogy az ukrán termékek korlátlanul jöhessenek be az Európai Unió területére, és ezzel gyakorlatilag tönkreteszik az EU agrárgazdaságát. – El a kezekkel a magyar gazdák jövőjétől, el a kezekkel attól, hogy elvegyék a támogatásokat! –fogalmazott Jakab István.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.