A tejtermékek jóval olcsóbbak lettek az árrésstopnak köszönhetően

Március 17-étől harminc alapvető élelmiszer-kategória esetében profitplafont vezetett be a kormány, így a boltok maximum tíz százalékkal adhatják drágábban a beszerzési árnál az érintett árukat. Az árrésstop hatása a tejtermékek esetén különösen szembetűnő: a Nemzetgazdasági Minisztérium adatai alapján a tejföl, a sajt, a túró és a vaj ára is körülbelül felére csökkent.

2025. 03. 18. 11:27
Illusztráció Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról korábban már a Magyar Nemzet is beszámolt, hétfőtől életbe lépett a boltokban az árrésstop, amelynek értelmében a kereskedői árrés bizonyos termékeknél nem haladhatja meg a tíz százalékot.

Az árrésstop a túlzó és indokolatlan áremeléseknek vet véget; az élelmiszerárak január–februárban tapasztalt elszállása tette indokolttá a lépést, amely a kormány várakozásai szerint az érintett harminc termékkategóriánál átlagosan több mint tízszázalékos árcsökkenést eredményezhet.

A tejtermékek esetében különösen szembetűnő volt, hogy mennyire magas árréssel dolgoztak az üzletek. A tejfölt átlagosan több mint kétszer annyiért árulták az boltok, amennyiért vették, de a vajért vagy a gyümölcsjoghurtért is majdnem a beszerzési ár dupláját kérték el.

A Központi Statisztikai Hivatal és az Agrárközgazdasági Intézet adatai alapján idén januárban a tejföl esetében 128,9 százalékos volt az eltérés a beszerzési és a fogyasztói ár között, a gyümölcsjoghurtnál ez 87, a vaj esetében pedig 86 százalék. 

A gyümölcsöshöz képest a natúr joghurton alacsonyabb, de még így is 74,9 százalékos árrést alkalmaztak, a túrót pedig 69 százalékkal árulták többért az üzletek a beszerzési árhoz viszonyítva.

Átlagosan ötven százalékkal lettek olcsóbbak a tejtermékek az árrésstop miatt

A fentieket alapul véve nem meglepő, hogy a tejtermékeknél jelentős árcsökkenést hozott az árrésstop bevezetése. A Nemzetgazdasági Minisztérium lapunkhoz eljuttatott adatai szerint átlagban 50 százalékos mérséklődés tapasztalható.

A Magyar Joghurt natúr joghurtjáért március 13-án kilónként 1850 forintot kértek, négy nappal később már csak 657 forintba került, a Mizo laktózmentes natúr joghurtja 58,9 százalékkal, a Nádudvari élőflórás natúr joghurtja 57,7 százalékkal lett olcsóbb.

árrésstop
Az árrésstop által érintett termékek ára átlagosan 50 százalékkal csökkent. Forrás: Facebook/Magyarország Kormánya

Az Ammerländer 250 grammos kiszerelésű márkázott vajának ára 55,7 százalékkal, a Rama laktózmentes sütőmargarinjáé 54,1 százalékkal csökkent.

A különböző tejfölökhöz is jóval kedvezőbb áron juthatunk hozzá hétfőtől: 

  • a Mizo 20 százalékos, 330 grammos kiszerelésű tejfölének kilónkénti egységára 2906 forintról 54,8 százalékkal 1312-re esett, 
  • a Nádudvari 20 százalékos, előflórás tejfölét 4279 forint helyett 1964 forintért vehetjük meg kilónként, 
  • míg az Abaúj tejföl 450 grammos kiszerelésű, 20 százalékos tejföléért is nagyjából a korábbi kilónkénti ár felét, 2020 helyett csak 989 forintot kell már adni.

A Tolle laktózmentes felezett zsíros, 700 grammos kiszerelésű félkemény trappista sajtjának kilónkénti ára 6856 forintról 3371 forintra csökkent, és hasonló szinten mérséklődött a Magyar Túró zsírszegény rögös tehéntúrójának ára is, amiért kilónként 3598 forint helyett 1805 forintot kell fizetni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.